Houd de lezer bij de les

Je plot is opgezet, de personages bedacht, de eerste grote stukken geschreven. Nu is het belangrijk om de aandacht van de lezer vast te houden. Maar hoe zorg je dat je manuscript van begin tot eind aanspreekt?

Neem af en toe wat afstand van je verhaal. Stop bijvoorbeeld een week met schrijven en houd je met andere zaken bezig. Op die manier neem je letterlijk en figuurlijk even afstand, waardoor je niet alleen de lezer, maar ook jezelf beter bij de les houdt. Kijk daarna met een frisse blik naar je geschreven woorden en ga weer verder. Dit is vooral belangrijk omdat jijzelf het verhaal door en door kent. De ins en outs, de personages, het einde, het zit allemaal al in je hoofd. Maar het is voor het lezerspubliek nog geen vanzelfsprekendheid, zij weten er nog weinig van. Geef hun daarom de mogelijkheid ook in het verhaal te groeien. Door zelf even afstand te nemen van je verhaal, kun je je ook weer beter inleven in de rol van ‘lezer’.

Doseer je informatie
Voor fictie is het doseren van je informatie van groot belang om je lezerspubliek erbij te houden. Vertel niet alles in een keer, maar wacht ook geen pagina’s voor je een nieuwe gebeurtenis aanwendt. Laat iets voorvallen, maar omschrijf daarbij ook de interactie tussen de personages en de gevoelens van de personages zelf. Of laat, door hoe de persoon reageert, doorschemeren hoe het nieuws is aangekomen. Niet alles beschrijven is de sleutel tot succes in dit geval. Laat de lezer meedenken, meeleven, meevoelen.

“Als mensen zich herkennen in het verhaal, zullen ze sneller doorlezen”

Maak je verhaal persoonlijk
Voor non-fictie zit je vaker vast aan een structuur. Bepaal welke informatie nut heeft voor de lezer, en welke overbodig is. Schrijf voorbeelden, maar niet te veel. Benoem ook zeker zaken die mis zijn gegaan, daar kunnen mensen van leren of zich wellicht in herkennen. Dat laatste is van belang bij alle genres. Geef je personage een menselijk karakter. Als mensen zich kunnen herkennen in hem of haar, dan zullen ze sneller doorlezen. Voor non-fictie vind je dit gegeven in het laten zien dat je ook een mens bent, ergens tegenaan bent gelopen, onzeker bent misschien. Voor fictie kun je al deze eigenschappen in je personages gieten.


Stappenplan

Een boek uitgeven?

Je manuscript is bij ons van harte welkom. Wij bekijken het, en laten je daarna snel weten wat volgens ons de publicatiemogelijkheden zijn. 'Nooit geschoten is altijd mis'.