Achtergrond van de prijs

Boekscout in Soest is de drijvende kracht achter BoekGoud. BoekGoud geldt als een erkenning voor de prestaties van de deelnemende auteurs en heeft tot doel schrijvers in het Nederlandse taalgebied te stimuleren hun creativiteit ten volle te gebruiken, te ontwikkelen en te etaleren en daarbij het plezier te ervaren dat met het schrijven samengaat.

Sinds 2013 wordt de prijs uitgereikt door Boekscout. Bekijk hieronder de winnaars van de afgelopen drie edities.

Winnaars BoekGoud 2017

Vakjuryprijs Non - Fictie

Van Luther tot Heidegger - Wessel ten Boom

De enthousiaste toon van de schrijver was het eerste dat de jury over de streep trok bij de winnaar van de categorie Non-Fictie. Door het uitzonderlijk goede taalgebruik en de mooie stijl van schrijven weet het boek het onderwerp goed te representeren. Het boek laat de lezer dan ook achter met een hoofd vol onuitwisbare indrukken.


Wessel ten Boom - Van Luther tot Heidegger - Pelgrimsreis door het Duitse land

Henny Dekker - Levens lang - Reïncarnatie: oud geloof, nieuwe kennis

Prof. Dr Nic Douben - Robot, werk en inkomen

Vakjuryprijs Fictie

De slimme wegen van Ilico’ - Rudolf Bijlsma

In het winnende boek in de categorie fictie is het geloofwaardigheidsgehalte hoog. Nieuwe woorden en begrippen zorgden ervoor dat de jury tot de laatste bladzijde gevangen bleef in het boek. Het creëert een herkenbare en geloofwaardige ambiance door een sterk woordgebruik, karakterbeschrijving en ontwikkeling.


Rudolf Bijlsma - De slimme wegen van Ilico’

Henk Frijters - KastanjeKolder

Roel Seidell - "Zeg maar Aad", zei de koning

Vakjuryprijs YO!

Glashard - Britt J. Hermens

Boeiend tot de laatste pagina is het boek van dit jonge talent. De winnaar van de categorie YO! Heeft een verhaal geschreven dat niet neer te leggen is. De uitgebreide fantasie van de auteur zorgt voor een origineel en verrassend plot. Het woordgebruik van de auteur bewijst daarnaast de sterke taalvaardigheid.


William Aarnoudse - Drugssmokkel

Britt J. Hermens - Glashard

Ida Visser - De dertiende Onverslaanbare: het Mirakel

Winnaar overall publieksprijs BoekGoud 2017

De publieksprijs is de prijs van het lezende publiek. Bijna tienduizend enthousiaste lezers bepaalden wat de beste boeken van 2017 waren. Via een online verkiezing streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun eigen genre.

Per genre streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun genre. In elk genre won het boek met de meeste stemmen. In de tweede ronde streden alle genrewinnaars tegen elkaar voor de overalltitel. De overallwinnaar is het boek dat in de eerste en tweede ronde gezamenlijk de meeste stemmen heeft verzameld.

Het indrukwekkende boek ‘Brief uit de hemel - Wanneer afscheid geen vaarwel is’ van Tessa Wuyts won de publieksprijs van BoekGoud 2017. De lezers moesten hun stem ook onderbouwen met een oordeel: “Het is een broodnodig hulpmiddel om rouwen ietsje draaglijker te maken...”, “Heel teder!”, “Troostend en hoopgevend!” Mensen prezen de troostende manier waarmee de auteur laat zien dat afscheid geen vaarwel is.

Benieuwd naar de genrewinnaars van de publieksprijs BoekGoud 2017? Lees alle informatie over de uitreiking van 2017.

Winnaars BoekGoud 2016

Vakjuryprijs Non - Fictie

Operatie geslaagd - Erik Krikke

In het winnende boek lopen heden en verleden op een aangename en duidelijke wijze door elkaar heen. De gekozen stijl zorgt ervoor dat het verhaal met het ‘heftige’ onderwerp op een makkelijke manier leesbaar is voor iedereen.


1. Erik Krikke - Operatie Geslaagd

2. Piet Sanders - Verklaring van het Bijbelboek HOOGLIED

3. Frank de Bont - Komt een dokter bij de koe

Vakjuryprijs Fictie

Twee keer woordwaarde - Anneke van Dok

De winnaar is het boek dat het beste is uitgewerkt, met de beste stijl- en taalbeheersing, met meerdere door elkaar verweven verhaallijnen. De winnaar weet een grotere groep lezers aan te spreken.


1. Anneke van Dok - Twee keer woordwaarde

2. Marion Vermeulen - NINA - Prima Ballerina Absoluta

3. Erik Hendriks - Chocopasta & Pindakaas

Vakjuryprijs YO!

Praedictio - Nynke Scholte

In het winnende boek zit spanning, vriendschap, oorlog en liefde. Je hebt al deze elementen toegevoegd en deze gecombineerd tot deze meeslepende fantasy. Wij geloven bijna niet dat je nog zo jong bent, zo volwassen schrijf je. Chapeau!


1. Nynke Scholte - Praedictio

2. Maartje van Houwelingen - Doorzichtig

3. Lenno Vranken - De wereld achter de spiegel

Winnaar overall publieksprijs BoekGoud 2016

Het lezende publiek heeft bepaald wat hij de beste boeken van 2016 vond. De lezers deden dit aan de hand van een online stem op de BoekGoud website, waarbij zij naast hun stem ook een onderbouwd oordeel achter moesten laten, om zo te benadrukken waarom juist dit boek de publieksprijs verdiende.

De winnaar van de publieksprijs werd bepaald aan de hand van twee rondes. In de eerste ronde werden er uiteindelijk twintig winnaars verkozen per genre. In de tweede ronde kon er alleen nog gestemd worden op de categoriewinnaars. Eén van deze categoriewinnaars won de overall publieksprijs. Deze overall publiekswinnaar sleepte uiteindelijk €750,- in de wacht.

Deze overallwinnaar van de publieksprijs ontving massaal stemmen van het lezende publiek. De stemmende lezers vonden het winnende boek meeslepend, oprecht en aangrijpend. Het indrukwekkende boek ‘Operatie geslaagd’ van Erik Krikke won daarmee naast de vakjuryprijs ook de publieksprijs van BoekGoud 2016. In zijn boek geeft de schrijver op schokkende wijze een kijkje in het leven als operatieassistent chirurgie in Afghanistan.

Benieuwd naar de genrewinnaars van de publieksprijs BoekGoud 2016? Lees alle informatie over de uitreiking van 2016.

Winnaars BoekGoud 2015

 • Winnares Boekscout.nl

  Ebru Merttürk - Verborgen schuld

  De beoordeling van Ebru: Zodra je aan de eerste zin begint, weet je al dat dit een spannend verhaal gaat worden. U trekt de lezer van meet af aan het verhaal in en weet het geven van informatie juist te doseren. De afwisseling van flashbacks en de tegenwoordige tijd voegen nog meer toe aan het gevoel van spanning. Soms kan dit voor een lezer verwarrend zijn, maar u heeft de tijdsprongen helder weten weer te geven. De inzet van de verschillende werkwoordtijden draagt hier zeker aan bij. Wat ik erg sterk vind, is dat verderop in het boek het begin wordt herhaald. Maar ook dan krijgt de lezer slechts een puzzelstukje aan informatie. Pas aan het eind is het duidelijk wat er nou daadwerkelijk gebeurd is. Hierdoor behoort dit boek met recht tot het genre van de thriller.


  Lees via deze link de eerste 10 pagina's van haar boek.

  Benieuwd geworden naar het hele verhaal? Het boek kan je hier bestellen.

 • Winnares Boekscout YO!

  Kayleigh Amelsbeek - Tussen hemel en aarde

  De beoordeling van Kayleigh: Het manuscript dat je hebt ingestuurd draait rond twee zeer belangrijke thema's: het leven en de dood. Beide thema's heb je naar mijn idee erg goed uitgewerkt. Bovendien heb je flashbacks in je verhaal opgenomen, die terugspringen naar de tijd dat Anne nog leefde. Wat ik knap vind is dat deze flashbacks een soort boodschap met zich meedragen: als je bepaalde dingen uitstelt, kan er een moment komen dat je te laat bent om er nog iets mee te doen, zeker als het op de liefde aankomt. Een mooie boodschap. Het einde is daarnaast goed gekozen en zorgt voor een rond verhaal. Een ding weet ik zeker: als je na je dood terechtkomt op een plek zoals jij de hemel hebt geschreven, dan is bang zijn voor de dood een stuk minder nodig.


  Lees via deze link de eerste 10 pagina's van haar boek.

  Benieuwd geworden naar het hele verhaal? Het boek kan je hier bestellen.

 • Winnaars BoekGoud 2014