Achtergrond van de prijs

Boekscout in Soest is de drijvende kracht achter BoekGoud. BoekGoud geldt als een erkenning voor de prestaties van de deelnemende auteurs en heeft tot doel schrijvers in het Nederlandse taalgebied te stimuleren hun creativiteit ten volle te gebruiken, te ontwikkelen en te etaleren en daarbij het plezier te ervaren dat met het schrijven samengaat. Sinds 2012 wordt de prijs uitgereikt door Boekscout. Bekijk hieronder de winnaars van de afgelopen edities.

Winnaars BoekGoud 2021

Uitgeverij Boekscout overhandigde op vrijdag 8 april 2022 het felbegeerde BoekGoud aan de winnaars van de publieks- en vakjuryprijzen.

Lees hier alles over de uitreiking en de winnaars van BoekGoud 2021

Janny Ruardy
Meikever

Janny Ruardy heeft in haar boek het persoonlijke met het collectieve ijzersterk gecombineerd. Het is een kunst om de lezer zó te boeien met je boek. Het resultaat is een zeer tijdloos en relevant verhaal, dat op sterke wijze is verteld.
Janny Ruardy - Meikever

Gabriele Bonomi - It's my kind of Vegan story

Daniëlle van den Burg - Mijn hart van steen - De impact van seksueel misbruik, van overleven naar leven

Rens Quirijnen
Peuk op doek

In dit boek heeft Rens Quirijnen een effectieve balans gevonden tussen concrete omschrijvingen en ruimte voor interpretatie van de lezer. De personages zijn sterk, absurd, humoristisch maar toch uit het leven gegrepen. Rens gebruikt ‘show don’t tell’ op een haast acrobatische wijze, waardoor hij me steeds weer overtuigt.


Rens Quirijnen - Peuk op doek - Absurdistisch, humoristisch en totaal onrealistisch, maar wel leuk.

Ferdy Karto - De Kroepoekmummie

Hennie Molenaar - De Tuin - Een familieroman in brieven

Sanne Zwartjes
De Mierenruiter

Sanne Zwartjes beschikt over een sterke verbeeldingskracht, waarmee een originele wereld is gecreëerd. Met zowel schrijfkunst als illustratiekunst heeft dit jonge talent dan ook het schrijftalent dubbel en dwars bewezen. Een prachtig boek, dat knap geschreven en getekend is, en een boeiend verhaal bevat dat Sannes creativiteit toont.


Sanne Zwartjes De Mierenruiter

Mylan van der Ven - Mr. Badjas en de jacht op de professor

Tirza den Boer - VIER - Van die droomvakantie was al gauw niks meer over...

Winnaar overall Publieksprijs BoekGoud 2021

De publieksprijs is de prijs van het lezende publiek. Ruim tienduizend enthousiaste lezers bepaalden wat de beste boeken van 2021 waren. Via een online verkiezing streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun eigen genre.

Per genre streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun genre. In elk genre won het boek met de meeste stemmen. In de tweede ronde streden alle genrewinnaars tegen elkaar voor de overalltitel. De overallwinnaar is het boek dat in de eerste en tweede ronde gezamenlijk de meeste stemmen heeft verzameld.

Het uitgebreide kookboek Healthychef János – Gezonde recepten, ook voor oven en airfryer van János Coulembier won de publieksprijs van Boekgoud 2021. De lezers onderbouwden hun stem met een oordeel: “János komt van ver, maar het is hem mooi gelukt”, “De manier waarop hij zijn beperkingen ombuigt naar een talent, doet mijn hart enkele slagen overslaan”, “Knap dat de auteur zijn droom waarmaakt!”

Winnaars BoekGoud 2020

Uitgeverij Boekscout maakte tijdens een speciale uitzending op vrijdag 23 april 2021 bekend wie het felbegeerde BoekGoud heeft gewonnen.

Lees hier alles over de uitreiking en de winnaars van BoekGoud 2020

Sjoerd Post met Gegijzeld in de achtertuin

De winnaar weet een perfecte balans tussen objectief en persoonlijk te vinden. Het boek werpt een nieuw blik op ons collectief geheugen. Je liet de jury diep onder de indruk achter na het omslaan van de laatste bladzijde.


Sjoerd Post - Gegijzeld in de achtertuin

Erika Schuuring - Frappante vrouwen

Irene Captijn - Nachtmerrie op de IC

Lukas Dijkema met Droomdood

Een meesterwerk met een eigen visie, dat onmisbaar is te noemen. Uniek in het genre en bovenal ook zeer goed geschreven. De winnaar weet op een unieke manier het thema van het boek te belichten.


Lukas Dijkema Droomdood - Euthanasie of doden uit liefde

Arjan van der Sluis - Helden van de regenboog

Helmuth Verschuren - Bockenkop Hemelsveld

Paris Duivenvoorden met Verdwaald in 1480

De winnaar heeft laten zien door middel van taal haar verbeelding te laten spreken. Met een complex en origineel plot heeft dit jonge talent dan ook het schrijftalent dubbel en dwars bewezen.


Paris Duivenvoorden - Verdwaald in 1480 - Zullen ze ooit nog terugkeren?

Herliena Wongsowikromo - De geur van water

Kato de Bruycker - Wolkjes! - Wat als je pleegbroertje plots ongeneeslijk ziek wordt?

Winnaar overall Publieksprijs BoekGoud 2020

De publieksprijs is de prijs van het lezende publiek. Ruim tienduizend enthousiaste lezers bepaalden wat de beste boeken van 2020 waren. Via een online verkiezing streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun eigen genre.

Per genre streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun genre. In elk genre won het boek met de meeste stemmen. In de tweede ronde streden alle genrewinnaars tegen elkaar voor de overalltitel. De overallwinnaar is het boek dat in de eerste en tweede ronde gezamenlijk de meeste stemmen heeft verzameld.

Het indrukwekkende boek In het duister van mijn hoofd - De onbegrepen wereld van een jongvolwassene met psychische problemen van Robin Witteman won de publieksprijs van BoekGoud 2020. De lezers moesten hun stem ook onderbouwen met een oordeel: “Het is een heel eigen verhaal, en heel kwetsbaar”, “Breekt het taboe door” en “Een verhaal moet je aanspreken: de spanning of het thema, de omgeving of de tijd waarin het zich afspeelt. Dit boek heeft dat. De inhoud van het boek je pakt je mee en laat je niet los. Het is ontroerend en zet je aan het denken. Over jezelf maar ook zeker over de mensen om je heen.”

Winnaars BoekGoud 2019

Uitgeverij Boekscout maakte tijdens een speciale uitzending op vrijdag 19 mei 2020 bekend wie het felbegeerde BoekGoud heeft gewonnen. Door de uitbraak van corona is de uitreiking aan het einde van de Boekenweek (medio maart) niet doorgegaan. Nu vond via een speciale livestream de bekendmaking toch plaats.

Lees hier alles over de uitreiking en de winnaars van BoekGoud 2019

Egbert Dommerholt met Prutsenderwijs duurzaam presteren

De winnaar weet op een unieke manier het thema van het boek te belichten. Uniek in het genre en bovenal ook zeer goed geschreven. Een meesterwerk is toegespitst op de doelgroep en is onmisbaar te noemen.


Egbert Dommerholt - Prutsenderwijs duurzaam presteren

Carla van Dokkum - Ik heb niet eens ja gezegd

An Lommerse - Fibromyalgie, een ongrijpbare ziekte

Thijs Kersten met Negeer de mogelijkheden

Dit boek blinkt uit in de manier waarop het onderwerp is vorm gegeven. De ik- vorm botst nergens tegen de begrenzingen van plaats en tijd. Je liet de jury vol bewondering achter na het omslaan van de laatste bladzijde: want wat is het niveau van dit boek ongekend!


Thijs Kersten - Negeer de mogelijkheden

Rob Hopstaken & De Legendejagers - Storm over de commanderij

Anne Glerum - Mijn sterfelijke illusie

Eline van der Wiel met Zwart – Een spannend mysterie

Dit boek hield vanaf de eerste pagina de aandacht van de jury in een ijzeren greep. De winnaar heeft laten zien door middel van taal met de lezer te kunnen spelen. Ze heeft daarmee een verhaal geschreven dat niet neer te leggen is. Door de verschillende perspectieven heeft dit jonge talent dan ook het schrijftalent dubbel en dwars bewezen.


Eline van der Wiel - Zwart – Een spannend mysterie

Willemijn Bijleveld - De Rebellen van Atlantis

Indy Kogelman - Het geheim van de McCoys

Winnaar overall Publieksprijs BoekGoud 2019

De publieksprijs is de prijs van het lezende publiek. Bijna tienduizend enthousiaste lezers bepaalden wat de beste boeken van 2019 waren. Via een online verkiezing streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun eigen genre.

Per genre streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun genre. In elk genre won het boek met de meeste stemmen. In de tweede ronde streden alle genrewinnaars tegen elkaar voor de overalltitel. De overallwinnaar is het boek dat in de eerste en tweede ronde gezamenlijk de meeste stemmen heeft verzameld.

Het indrukwekkende boek Prinses Imara's haar - Kroeshaar is mooi van Ramona Kimberley Molhoop won de publieksprijs van BoekGoud 2019. De lezers moesten hun stem ook onderbouwen met een oordeel: “Het verhaal van de winnaar heeft een diepere lading, het vertelt een bijzonder verhaal, het heeft een doel en wil de doelgroep zelfvertrouwen geven” “Dit is een boek dat laat zien dat alle meisjes mooi haar hebben en in het bijzonder meisjes met kroes haar!” “prachtig geschreven en geïllustreerd”.

Winnaars BoekGoud 2018

Uitgeverij Boekscout overhandigde op vrijdag 22 maart 2019 het felbegeerde BoekGoud aan de winnaars van de publieks- en vakjuryprijzen. Vanuit heel Nederland en België reisden alle genomineerde auteurs af naar Soest om erachter te komen wie de ultieme kroon op het werk zou zetten.

Lees hier alles over de uitreiking en de winnaars van BoekGoud 2018

Vakjuryprijs Non - Fictie

Winnen of leren - Noa Pothoven

Dit boek heeft een impact die veel verder gaat dan het papier of de lezer van het boek op dat moment alleen. Het is een schreeuw. Een vertelling. En vooral de waarheid. Zonder gebruik van poespas weet de auteur het verhaal voor zichzelf te laten spreken. En dit geluid komt binnen. Het beroert, emotioneert en heeft echt iets in beweging gezet.


Noa Pothoven - Winnen of leren - Op jonge leeftijd (over)leven met PTSS: depressiviteit, anorexia en zelfbeschadiging.

Jona Baan - De Tsaar van Lombardijen - en andere Rotterdamse amateurvoetbalverhalen

Sarah Creek - Verhalen Schilderen - Eerst de mens, dan dementie

Vakjuryprijs Fictie

Perseus and Andromeda - Jael Hanssen

Dit boek blinkt uit in de manier waarop tijdloosheid in vorm en inhoud verweven zijn met hedendaagse twists en invullingen. De gevonden balans tussen deze twee elementen, waarbij beide in hun waarde worden gelaten en elkaar zelfs versterkten, liet de jury vol bewondering achter na het omslaan van de laatste bladzijde: want wat is het niveau van dit boek ongekend!


Jael Hanssen - Perseus and Andromeda - An epic poem in blank verse

Pauline Miedema - Vuurvliegje - Over alles waar je in het leven zoal tegenaan loopt. Of vliegt

Sander Bakx - De rode admiraal - De reïncarnatie van een vlinder uit de 21ste eeuw

Vakjuryprijs YO! (jong talent)

Lynn Stoffers - De Sneeuwgeest

Dit boek hield vanaf de eerste pagina de aandacht van de jury in een ijzeren greep. De winnaar van de categorie YO! heeft laten zien door middel van taal met de lezer te kunnen spelen en heeft daarmee een verhaal geschreven dat niet neer te leggen is. Met de avontuurlijke plot en de onverwachte wendingen heeft dit jonge talent dan ook het schrijftalent dubbel en dwars bewezen.


Lynn Stoffers - De Sneeuwgeest

Tess van de Camp, Josefien Eliëns en Estée Schenkelaars - Een bordje psychologie (wat eten we en waarom?)

Sem Donkers - Chéz Charlie Chaplin - Het leven is een film

Winnaar overall publieksprijs BoekGoud 2018

De publieksprijs is de prijs van het lezende publiek. Bijna tienduizend enthousiaste lezers bepaalden wat de beste boeken van 2018 waren. Via een online verkiezing streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun eigen genre.

Per genre streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun genre. In elk genre won het boek met de meeste stemmen. In de tweede ronde streden alle genrewinnaars tegen elkaar voor de overalltitel. De overallwinnaar is het boek dat in de eerste en tweede ronde gezamenlijk de meeste stemmen heeft verzameld.

Het indrukwekkende boek Winnen of leren - Op jonge leeftijd (over)leven met PTSS: depressiviteit, anorexia en zelfbeschadiging van Noa Pothoven won de publieksprijs van BoekGoud 2018. De lezers moesten hun stem ook onderbouwen met een oordeel: “Powervrouw. Dat is het enige wat we Noa mogen noemen, voor het strijden, haar verhaal, het binden en het overleven! ??”, “De herkenning en het feit dat Noa dingen kan verwoorden die ik zelf niet kan. Ik krijg het gevoel dat ik niet de enige ben met dat gevoel en die gedachtes.”

Winnaars BoekGoud 2017

Uitgeverij Boekscout overhandigde vrijdag 16 maart 2018 het felbegeerde BoekGoud aan de winnaars van de publieks- en vakjuryprijzen.

Lees hier alles over de uitreiking en de winnaars van BoekGoud 2017

Vakjuryprijs Non - Fictie

Van Luther tot Heidegger - Wessel ten Boom

De enthousiaste toon van de schrijver was het eerste dat de jury over de streep trok bij de winnaar van de categorie Non-Fictie. Door het uitzonderlijk goede taalgebruik en de mooie stijl van schrijven weet het boek het onderwerp goed te representeren. Het boek laat de lezer dan ook achter met een hoofd vol onuitwisbare indrukken.


Wessel ten Boom - Van Luther tot Heidegger - Pelgrimsreis door het Duitse land

Henny Dekker - Levens lang - Reïncarnatie: oud geloof, nieuwe kennis

Prof. Dr Nic Douben - Robot, werk en inkomen

Vakjuryprijs Fictie

De slimme wegen van Ilico’ - Rudolf Bijlsma

In het winnende boek in de categorie fictie is het geloofwaardigheidsgehalte hoog. Nieuwe woorden en begrippen zorgden ervoor dat de jury tot de laatste bladzijde gevangen bleef in het boek. Het creëert een herkenbare en geloofwaardige ambiance door een sterk woordgebruik, karakterbeschrijving en ontwikkeling.


Rudolf Bijlsma - De slimme wegen van Ilico’

Henk Frijters - KastanjeKolder

Roel Seidell - "Zeg maar Aad", zei de koning

Vakjuryprijs YO!

Glashard - Britt J. Hermens

Boeiend tot de laatste pagina is het boek van dit jonge talent. De winnaar van de categorie YO! Heeft een verhaal geschreven dat niet neer te leggen is. De uitgebreide fantasie van de auteur zorgt voor een origineel en verrassend plot. Het woordgebruik van de auteur bewijst daarnaast de sterke taalvaardigheid.


William Aarnoudse - Drugssmokkel

Britt J. Hermens - Glashard

Ida Visser - De dertiende Onverslaanbare: het Mirakel

Winnaar overall publieksprijs BoekGoud 2017

De publieksprijs is de prijs van het lezende publiek. Bijna tienduizend enthousiaste lezers bepaalden wat de beste boeken van 2017 waren. Via een online verkiezing streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun eigen genre.

Per genre streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun genre. In elk genre won het boek met de meeste stemmen. In de tweede ronde streden alle genrewinnaars tegen elkaar voor de overalltitel. De overallwinnaar is het boek dat in de eerste en tweede ronde gezamenlijk de meeste stemmen heeft verzameld.

Het indrukwekkende boek ‘Brief uit de hemel - Wanneer afscheid geen vaarwel is’ van Tessa Wuyts won de publieksprijs van BoekGoud 2017. De lezers moesten hun stem ook onderbouwen met een oordeel: “Het is een broodnodig hulpmiddel om rouwen ietsje draaglijker te maken...”, “Heel teder!”, “Troostend en hoopgevend!” Mensen prezen de troostende manier waarmee de auteur laat zien dat afscheid geen vaarwel is.

Benieuwd naar de genrewinnaars van de publieksprijs BoekGoud 2017? Lees alle informatie over de uitreiking van 2017.

Winnaars BoekGoud 2016

Uitgeverij Boekscout overhandigde op 31 maart 2017 het felbegeerde BoekGoud aan de auteurs van de boeken die werden gelezen, geprezen en uiteindelijk gekozen tot ultieme favoriet door de publieks- en vakjury. De prijzen werden groots uitgereikt op het kantoor van de printing-on-demand-uitgeverij in Soest.

Lees hier alles over de uitreiking en de winnaars van BoekGoud 2016

Vakjuryprijs Non - Fictie

Operatie geslaagd - Erik Krikke

In het winnende boek lopen heden en verleden op een aangename en duidelijke wijze door elkaar heen. De gekozen stijl zorgt ervoor dat het verhaal met het ‘heftige’ onderwerp op een makkelijke manier leesbaar is voor iedereen.


1. Erik Krikke - Operatie Geslaagd

2. Piet Sanders - Verklaring van het Bijbelboek HOOGLIED

3. Frank de Bont - Komt een dokter bij de koe

Vakjuryprijs Fictie

Twee keer woordwaarde - Anneke van Dok

De winnaar is het boek dat het beste is uitgewerkt, met de beste stijl- en taalbeheersing, met meerdere door elkaar verweven verhaallijnen. De winnaar weet een grotere groep lezers aan te spreken.


1. Anneke van Dok - Twee keer woordwaarde

2. Marion Vermeulen - NINA - Prima Ballerina Absoluta

3. Erik Hendriks - Chocopasta & Pindakaas

Vakjuryprijs YO!

Praedictio - Nynke Scholte

In het winnende boek zit spanning, vriendschap, oorlog en liefde. Je hebt al deze elementen toegevoegd en deze gecombineerd tot deze meeslepende fantasy. Wij geloven bijna niet dat je nog zo jong bent, zo volwassen schrijf je. Chapeau!


1. Nynke Scholte - Praedictio

2. Maartje van Houwelingen - Doorzichtig

3. Lenno Vranken - De wereld achter de spiegel

Winnaar overall publieksprijs BoekGoud 2016

Het lezende publiek heeft bepaald wat hij de beste boeken van 2016 vond. De lezers deden dit aan de hand van een online stem op de BoekGoud website, waarbij zij naast hun stem ook een onderbouwd oordeel achter moesten laten, om zo te benadrukken waarom juist dit boek de publieksprijs verdiende.

De winnaar van de publieksprijs werd bepaald aan de hand van twee rondes. In de eerste ronde werden er uiteindelijk twintig winnaars verkozen per genre. In de tweede ronde kon er alleen nog gestemd worden op de categoriewinnaars. Eén van deze categoriewinnaars won de overall publieksprijs. Deze overall publiekswinnaar sleepte uiteindelijk €750,- in de wacht.

Deze overallwinnaar van de publieksprijs ontving massaal stemmen van het lezende publiek. De stemmende lezers vonden het winnende boek meeslepend, oprecht en aangrijpend. Het indrukwekkende boek ‘Operatie geslaagd’ van Erik Krikke won daarmee naast de vakjuryprijs ook de publieksprijs van BoekGoud 2016. In zijn boek geeft de schrijver op schokkende wijze een kijkje in het leven als operatieassistent chirurgie in Afghanistan.

Benieuwd naar de genrewinnaars van de publieksprijs BoekGoud 2016? Lees alle informatie over de uitreiking van 2016.

Winnaars BoekGoud 2015

Winnares Boekscout

Ebru Merttürk - Verborgen schuld

Zodra je aan de eerste zin begint, weet je al dat dit een spannend verhaal gaat worden. U trekt de lezer van meet af aan het verhaal in en weet het geven van informatie juist te doseren. De afwisseling van flashbacks en de tegenwoordige tijd voegen nog meer toe aan het gevoel van spanning. Soms kan dit voor een lezer verwarrend zijn, maar u heeft de tijdsprongen helder weten weer te geven. De inzet van de verschillende werkwoordtijden draagt hier zeker aan bij. Wat ik erg sterk vind, is dat verderop in het boek het begin wordt herhaald. Maar ook dan krijgt de lezer slechts een puzzelstukje aan informatie. Pas aan het eind is het duidelijk wat er nou daadwerkelijk gebeurd is. Hierdoor behoort dit boek met recht tot het genre van de thriller.


Winnares Boekscout YO!

Kayleigh Amelsbeek - Tussen hemel en aarde

Het manuscript dat je hebt ingestuurd draait rond twee zeer belangrijke thema's: het leven en de dood. Beide thema's heb je naar mijn idee erg goed uitgewerkt. Bovendien heb je flashbacks in je verhaal opgenomen, die terugspringen naar de tijd dat Anne nog leefde. Wat ik knap vind is dat deze flashbacks een soort boodschap met zich meedragen: als je bepaalde dingen uitstelt, kan er een moment komen dat je te laat bent om er nog iets mee te doen, zeker als het op de liefde aankomt. Een mooie boodschap. Het einde is daarnaast goed gekozen en zorgt voor een rond verhaal. Een ding weet ik zeker: als je na je dood terechtkomt op een plek zoals jij de hemel hebt geschreven, dan is bang zijn voor de dood een stuk minder nodig.


Winnaars BoekGoud 2014

Vakjuryprijs Boekscout

Jan Binkhorst - Alles loopt altijd anders

In dit vierluik van op het eerste gezicht losstaande verhalen wordt de complexiteit van het menselijke bestaan teruggebracht tot een handvol levenslijnen. Door dit in een vierluik te gieten, ontstaat een gelaagde benadering van het thema. De schetsen van een jonge, zwangere vrouw lijken het bindmiddel voor het geheel te vormen. Die schetsen vormen zowel een start als een doel. Dit is heel knap uitgewerkt. Jan Binkhorst weet als debuterend auteur met veel creativiteit en vooral ook met veel inzicht in de menselijke drijfveren een wereld te schetsen waarin alles een betekenis heeft. In betrekkelijk kort bestek schildert hij zinnen en gebeurtenissen die zijn publiek enerzijds nadrukkelijk boeien en geboeid houden, en die de lezer anderzijds dwingen in tussenpozen stil te staan en na te denken. Wie dit van acquit af kan, is al direct een schrijver van allure!


Vakjuryprijs Boekscout YO!

Tabitha Hol - Mystic Mirror

Wat een knap geschreven verhaal. En wat een genot bij het lezen van mooie zinnen als deze: ‘In mijn hoofd was het een grote puinhoop en de bulldozer die moest opruimen was kapot’. Het is opmerkelijk dat iemand van – tijdens het schrijven – 14 jaar dit kan. Tabitha heeft een heerlijke verbeelding. De jury denkt dat Godfried Bomans, destijds een meester in het schrijven van raamvertellingen, ook enthousiast zou zijn geweest over haar werk. Het boeit van het begin tot het eind. Dit boek getuigt van kwaliteit! Aan het eind zijn er nog wat onbeantwoorde vragen, maar gelukkig belooft de auteur een vervolg.


Publieksprijs Boekscout

Merel Carrijn - Verknipt

Publieksprijs Boekscout YO!

Rosa Bergman - Wat ze allemaal doen met ons...

Winnaars BoekGoud 2013

Vakjuryprijs Boekscout

Kijk nog even om - Marian Dekker

Komt het door de ingetogenheid van de woorden, waardoor dit boek zo’n verpletterende indruk maakt? Of komt het door de ondersteuning die de prachtige illustraties aan die woorden bieden? Nee, het gaat hier niet om het een of het ander. Het gaat hier om de combinatie. Woord en beeld versterken elkaar meer dan de som van de twee zou opleveren. De ingetogenheid zuigt je op, direct al bij de eerste woorden. De foto’s doen dat direct ook. Beide elementen leveren hun eigen beelden op, en die gaan vervolgens in elkaar op. Het gevolg is dat je recht in je hart wordt geraakt. Je voelt war er te voelen is. Jouw eigen gevoel, opgeroepen door die beelden. Dat auteur Marian Dekker hierin is geslaagd, maakt haar boek tot iets bijzonders. Ze trekt je namelijk niet in háár gevoel, ze trekt jouw eigen emoties uit je lijf. Of je dat nou wilt of niet. En heb je het boek uit, dan wil je het opnieuw lezen. En dan gebeurt het ook opnieuw, terwijl je er die tweede keer op voorbereid was. De jury heeft er maar één heldere opvatting over: wat een prachtig boek is dit!


Vakjuryprijs Boekscout YO!

Het Mooiste Geluk - Hesther Schreur

Het is zeker bijzonder te noemen dat iemand van jouw leeftijd zo’n moeilijk onderwerp kiest voor een boek en het dan ook nog voor elkaar krijgt om het tot een goed einde te brengen. Het mooiste geluk is een boek over het overwinnen van zelfs de zwaarste tegenslagen. De hoofdrolspeelster, Kate, heeft een hersentumor. Dit bezorgd Kate en haar familie en vrienden veel verdriet. Toch richt dit boek zich juist op de positieve manier waarop Kate met haar lot omgaat en hoe ze in haar laatste dagen toch nog andere mensen “het mooiste geluk” weet te schenken. Hierdoor spreekt er erg veel kracht uit dit boek. Vooral het einde van het boek is enorm aangrijpend en emotioneel. Het feit dat jij in staat bent geweest deze scènes met zoveel emotie op papier te zetten getuigt van echt schrijftalent.


Vakjuryprijs Eigen Beheer

Tien - Gerrit Barendrecht

TIEN is een samengaan van woorden en beelden. De poëzie is gericht op verbeelding en de foto’s zijn beelden met gevoel. Kortweg zijn inspiratie en zingeving termen die het boek beschrijven. Fijn om zelf te lezen en te bekijken, maar ook bij na te denken en mee verder te gaan.


Winnaars BoekGoud 2012

Vakjuryprijs Boekscout

Dag kleintje - Susan Kerckhoffs

Hoe laat je het feitelijke proces verlopen als je kindje bijvoorbeeld dood wordt geboren? Dit manuscript geeft er alle antwoorden op. Wat opvalt, is de toon waarin het is geschreven: opsommend, informatief, bijna vlak soms. Maar als je je loskoppelt van je eigen geluk met je kinderen of kleinkinderen, en je je probeert voor te stellen dat het bij anderen ook zo vreselijk mis kan gaan, ontdek je dat de gebruikte toon precies goed is. Vooral daardoor is het boekje bijzonder bruikbaar. Het trekt niemand mee in het verdriet, maar erkent het wel zeer nadrukkelijk. De auteur heeft dat erg knap gedaan, zeker ook omdat ze het allemaal zelf heeft meegemaakt. De illustraties zijn bovendien prachtig, en vormen een warme ondersteuning van de tekst. Je hebt overal handboeken voor, boeken die je leiden en begeleiden in waar je mee bezig bent. Verlies je vroegtijdig een kind, dan ben je vaak niet voorbereid. Een handboek is in die omstandigheid een uitkomst. Een goed handboek zoals dit boek, is dan een bijna onmisbare steun.


Vakjuryprijs Boekscout YO!

Een stap vooruit - Emma de Jager

Dit is een prachtig, beklemmend, maar intriest verhaal. Het is ontroerend, met mooi taalgebruik. Emma schreef al als jong meisje gedichten. Dat is te merken aan de taal in het boek. Deze is soms poëtisch. Ze kan met weinig woorden veel zeggen. De schrijfstijl is betoverend. Emma zuigt de lezers mee in het verhaal tot ze het niet meer kunnen wegleggen. Het is erg knap hoe ze de dood van de vader als een kunstige rode draad door het verhaal verweeft.


Vakjuryprijs Eigen Beheer

Maria Anna Daskovsy - Ren van Es

Dit is het verhaal van Maria Anna Daskovsky, de moeder van de auteur. Het moet monnikenwerk zijn geweest om het leven van Maria Anna in kaart te brengen. Goed, gedetailleerd geschreven met voor de wat ouderen herkenbare situaties/omstandigheden (geen bad/douche en in de winter het ijs op de ramen en zelfs op de dekens). Prachtige zinnen en mooie omschrijvingen van personen en situaties. Hoewel het verhaal over een onbekende persoon gaat, weet het snel te boeien. Het laat ook emotionele sporen achter waardoor je kunt zeggen dat het de lezer ‘iets’ doet. De jury vindt dat een knappe prestatie en spreekt de hoop uit dat Ren van Es doorgaat met schrijven.