Het Soester Boekenbal

Uitreiking van de publieksprijs en vakjuryprijzen BoekGoud 2017

SOEST- Uitgeverij Boekscout overhandigde vrijdag 16 maart 2018 het felbegeerde BoekGoud aan de winnaars van de publieks- en vakjuryprijzen. Vanuit heel Nederland en België reisden alle genomineerde auteurs af naar Soest om erachter te komen wie de ultieme kroon op het werk zou zetten.

De winnaars van vakjuryprijzen BoekGoud Non-fictie, Fictie, Yo! (speciaal voor jonge schrijvers tot vijftien jaar) en overall Publieksprijs 2017 kregen een geldcheque overhandigd en alle auteurs werden uitvoerig in het zonnetje gezet.

De publieksprijs is de prijs van het lezende publiek. De lezers bepaalden wat de beste boeken van 2017 waren. Per genre streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun genre. In elk genre won het boek met de meeste stemmen. In de tweede ronde streden alle genrewinnaars tegen elkaar voor de overalltitel. De overallwinnaar is het boek dat in de eerste en tweede ronde gezamenlijk de meeste stemmen heeft verzameld.

Losstaand van deze publieksprijzen nomineerde de vakjury negen auteurs in drie categorieën. De jury maakte een inhoudelijke keuze voor het beste boek in de categorieën: fictie, non-fictie en YO! (jong talent).

vakjuryprijs BoekGoud 2017

Vakjuryprijs Non - Fictie

Van Luther tot Heidegger - Wessel ten Boom

De enthousiaste toon van de schrijver was het eerste dat de jury over de streep trok bij de winnaar van de categorie Non-Fictie. Door het uitzonderlijk goede taalgebruik en de mooie stijl van schrijven weet het boek het onderwerp goed te representeren. Het boek laat de lezer dan ook achter met een hoofd vol onuitwisbare indrukken.


Wessel ten Boom - Van Luther tot Heidegger - Pelgrimsreis door het Duitse land

Henny Dekker - Levens lang - Reïncarnatie: oud geloof, nieuwe kennis

Prof. Dr Nic Douben - Robot, werk en inkomen

Vakjuryprijs Fictie

De slimme wegen van Ilico’ - Rudolf Bijlsma

In het winnende boek in de categorie fictie is het geloofwaardigheidsgehalte hoog. Nieuwe woorden en begrippen zorgden ervoor dat de jury tot de laatste bladzijde gevangen bleef in het boek. Het creëert een herkenbare en geloofwaardige ambiance door een sterk woordgebruik, karakterbeschrijving en ontwikkeling.


Rudolf Bijlsma - De slimme wegen van Ilico’

Henk Frijters - KastanjeKolder

Roel Seidell - "Zeg maar Aad", zei de koning

Vakjuryprijs YO! (jong talent)

Glashard - Britt J. Hermens

Boeiend tot de laatste pagina is het boek van dit jonge talent. De winnaar van de categorie YO! Heeft een verhaal geschreven dat niet neer te leggen is. De uitgebreide fantasie van de auteur zorgt voor een origineel en verrassend plot. Het woordgebruik van de auteur bewijst daarnaast de sterke taalvaardigheid.


William Aarnoudse - Drugssmokkel

Britt J. Hermens - Glashard

Ida Visser - De dertiende Onverslaanbare: het Mirakel

Vakjury 2017

Anneke van Dok - van Weele
Juryvoorzitter Fictie

Ed van Heijzen
Juryvoorzitter Non-Fictie

Marja Vos
Juryvoorzitter Yo!

Erwin de Haan
Directeur / uitgever

Winnaar overall Publieksprijs BoekGoud 2017

De publieksprijs is de prijs van het lezende publiek. Bijna tienduizend enthousiaste lezers bepaalden wat de beste boeken van 2017 waren. Via een online verkiezing streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun eigen genre.

Per genre streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun genre. In elk genre won het boek met de meeste stemmen. In de tweede ronde streden alle genrewinnaars tegen elkaar voor de overalltitel. De overallwinnaar is het boek dat in de eerste en tweede ronde gezamenlijk de meeste stemmen heeft verzameld.

Het indrukwekkende boek ‘Brief uit de hemel - Wanneer afscheid geen vaarwel is’ van Tessa Wuyts won de publieksprijs van BoekGoud 2017. De lezers moesten hun stem ook onderbouwen met een oordeel: “Het is een broodnodig hulpmiddel om rouwen ietsje draaglijker te maken...”, “Heel teder!”, “Troostend en hoopgevend!” Mensen prezen de troostende manier waarmee de auteur laat zien dat afscheid geen vaarwel is.

De genrewinnaars van de publieksprijs BoekGoud 2017

De Verschoppeling
André Buurman

De Ontpopping
Vivianne de Caluwé


Politiek en ik
Alois Van Grieken

Dedicated - Kleurboek voor volwassenen
Johanna Ans van den Broek

Hollands licht
Rob J. de Jong

Grietje met de lange arm
Hans van der MispelWaar ik ook hoor
Britt van Leur

Zonder Zinny
Mille Vermeulen

Wie is er nu stoer!
Niesje Huizing-Faber

Ja, ik wil!
Toon KuppenMijn vader heeft kapotte hersens
Christel Vallant-Opstal

Dit is Al Chemie
Gerrit van Rijn


De BoekGoud verkiezing

Jaarlijks wordt als tegenhanger van het Boekenbal (voor gevestigde namen), de BoekGoud-prijs uitgereikt aan (veelal) debuterende auteurs. De BoekGoud prijs is door Uitgeverij Boekscout in een nieuw jasje gestoken. De uitgeverij, die dit jaar 15 jaar bestaat, wil met de prijs auteurs stimuleren om met hun schrijftalent aan de slag te gaan. BoekGoud geldt als een erkenning voor de prestaties van de deelnemende auteurs en heeft als doel schrijvers te stimuleren om hun creativiteit ten volle te benutten, te ontwikkelen en te etaleren en daarbij het plezier te ervaren dat met het schrijven samengaat.

“Deze prijzen gelden echt als de bevestiging voor het harde werk van de auteur”, aldus Erwin de Haan, directeur van uitgeverij Boekscout. “Ik ben blij dat wij zoveel verhalen het podium mogen geven dat het verdient. Wij laten hierbij onze onbevangenheid niet inperken door welk genre dan ook. Dus of het werk nu een roman, biografie, dichtbundel, prentenboek, chicklit of welk genre dan ook betreft, het wordt van harte welkom geheten.”

Win jij komend jaar BoekGoud?