De Soester Boekenprijs

Digitale uitreiking van de publieksprijs en vakjuryprijzen BoekGoud 2019

Uitgeverij Boekscout maakte tijdens een speciale uitzending op vrijdag 19 mei 2020 bekend wie het felbegeerde BoekGoud heeft gewonnen. Door de uitbraak van corona is de uitreiking aan het einde van de Boekenweek (medio maart) niet doorgegaan. Nu vond via een speciale livestream de bekendmaking toch plaats.

De winnaars van vakjuryprijzen BoekGoud Non-fictie, Fictie, Yo! (speciaal voor jonge schrijvers tot vijftien jaar) en overall Publieksprijs 2019 kregen virtueel een geldcheque overhandigd en alle auteurs werden uitvoerig in het zonnetje gezet.

Boeken zorgen voor verbinding. "BoekGoud is een aanmoediging om jouw verhaal met anderen te delen." Die verbinding is in deze bijzondere en soms moeilijke tijden, waarbij fysieke contact vaak lastig is, nog belangrijker. De prijs is bedoeld om de bijzondere verhalen van onze auteurs nog meer in het zonnetje te zetten.

Winnaar overall Publieksprijs BoekGoud 2019

De publieksprijs is de prijs van het lezende publiek. Bijna tienduizend enthousiaste lezers bepaalden wat de beste boeken van 2019 waren. Via een online verkiezing streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun eigen genre.

Per genre streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun genre. In elk genre won het boek met de meeste stemmen. In de tweede ronde streden alle genrewinnaars tegen elkaar voor de overalltitel. De overallwinnaar is het boek dat in de eerste en tweede ronde gezamenlijk de meeste stemmen heeft verzameld.

Het indrukwekkende boek Prinses Imara's haar - Kroeshaar is mooi van Ramona Kimberley Molhoop won de publieksprijs van BoekGoud 2019. De lezers moesten hun stem ook onderbouwen met een oordeel: “Het verhaal van de winnaar heeft een diepere lading, het vertelt een bijzonder verhaal, het heeft een doel en wil de doelgroep zelfvertrouwen geven” “Dit is een boek dat laat zien dat alle meisjes mooi haar hebben en in het bijzonder meisjes met kroes haar!” “prachtig geschreven en geïllustreerd”.

Vakjuryprijs BoekGoud 2019

Egbert Dommerholt met Prutsenderwijs duurzaam presteren

De winnaar weet op een unieke manier het thema van het boek te belichten. Uniek in het genre en bovenal ook zeer goed geschreven. Een meesterwerk is toegespitst op de doelgroep en is onmisbaar te noemen.


Egbert Dommerholt - Prutsenderwijs duurzaam presteren

Carla van Dokkum - Ik heb niet eens ja gezegd

An Lommerse - Fibromyalgie, een ongrijpbare ziekte

Thijs Kersten met Negeer de mogelijkheden

Dit boek blinkt uit in de manier waarop het onderwerp is vorm gegeven. De ik- vorm botst nergens tegen de begrenzingen van plaats en tijd. Je liet de jury vol bewondering achter na het omslaan van de laatste bladzijde: want wat is het niveau van dit boek ongekend!


Thijs Kersten - Negeer de mogelijkheden

Rob Hopstaken & De Legendejagers - Storm over de commanderij

Anne Glerum - Mijn sterfelijke illusie

Eline van der Wiel met Zwart – Een spannend mysterie

Dit boek hield vanaf de eerste pagina de aandacht van de jury in een ijzeren greep. De winnaar heeft laten zien door middel van taal met de lezer te kunnen spelen. Ze heeft daarmee een verhaal geschreven dat niet neer te leggen is. Door de verschillende perspectieven heeft dit jonge talent dan ook het schrijftalent dubbel en dwars bewezen.


Eline van der Wiel - Zwart – Een spannend mysterie

Willemijn Bijleveld - De Rebellen van Atlantis

Indy Kogelman - Het geheim van de McCoys

Vakjury

Anneke van Dok
Juryvoorzitter Fictie

Mike Tomale
Juryvoorzitter Non-Fictie

Marja Vos
Juryvoorzitter Yo!

Erwin de Haan
Directeur / Uitgever

De genrewinnaars van de publieksprijs BoekGoud 2019

Gaan voor goud

Gaan voor goud
Mart Waterval

"Dan kan je mooi je nieuwe trui aan"
Han Neijenhuis

Rob Hoekschop

Rob Hoekschop
Rick Ardesch

Prutsenderwijs duurzaam presteren

Prutsenderwijs duurzaam presteren
Egbert Dommerholt

Storm over de commanderij

Storm over de commanderij
Rob Hopstaken & De Legendejagers

Mijn ouders zijn gescheiden

Mijn ouders zijn gescheiden
Jacqueline Brandenburg

Wachter of werker?

Wachter of werker?
Joep Soete

"Prinses Imara's haar
Ramona Kimberley Molhoop

Spoor ik wel?!

Spoor ik wel?!
Anke van Puijenbroek

Oerwoud van woorden

Oerwoud van woorden
Damian Makary

Het leven van Freubltje en Dribbel

Het leven van Freubltje en Dribbel
Liese Kimenai

Oneliners & Co

Oneliners & Co
Ronald Timmers

Onvoltooid Verleden Tijd

Onvoltooid Verleden Tijd
Jilly Olivier

Een hemel zonder sterren

Een hemel zonder sterren
Eline Bos

"Het gezicht van de waarheid's Getuigen"
Ilona Schomper

Als ik naar de wolken kijk...

Als ik naar de wolken kijk...
Jonathan Jetten

Het geheim van de McCoys

Het geheim van de McCoys
Indy Kogelman

Engeltjes op pootjes

Engeltjes op pootjes
Josje Toby

Boodschappen van Hoop

Boodschappen van Hoop
Lucien Verkooijen

Ken je me land?

Ken je me land?
Loek van Straaten

Alleen met Viktor

Alleen met Viktor
Clara Mertens

Genomineerden vakjuryprijs BoekGoud 2019

Vakjuryprijs Non-fictie
Vakjuryprijs Fictie
Vakjuryprijs YO! (jong talent)

De BoekGoud verkiezing

Jaarlijks wordt als tegenhanger van het Boekenbal (voor gevestigde namen), de BoekGoud-prijs uitgereikt aan (veelal) debuterende auteurs. De BoekGoud prijs is door Uitgeverij Boekscout in een nieuw jasje gestoken. De uitgeverij, die dit jaar 15 jaar bestaat, wil met de prijs auteurs stimuleren om met hun schrijftalent aan de slag te gaan. BoekGoud geldt als een erkenning voor de prestaties van de deelnemende auteurs en heeft als doel schrijvers te stimuleren om hun creativiteit ten volle te benutten, te ontwikkelen en te etaleren en daarbij het plezier te ervaren dat met het schrijven samengaat.

“Deze prijzen gelden echt als de bevestiging voor het harde werk van de auteur”, aldus Erwin de Haan, directeur van uitgeverij Boekscout. “Ik ben blij dat wij zoveel verhalen het podium mogen geven dat het verdient. Wij laten hierbij onze onbevangenheid niet inperken door welk genre dan ook. Dus of het werk nu een roman, biografie, dichtbundel, prentenboek, chicklit of welk genre dan ook betreft, het wordt van harte welkom geheten.”

Win jij komend jaar BoekGoud?