De Soester Boekenprijs

Uitreiking van de publieksprijs en vakjuryprijzen BoekGoud 2022

Uitgeverij Boekscout overhandigde op vrijdag 14 april 2023 het felbegeerde BoekGoud aan de winnaars van de publieks- en vakjuryprijzen. Vanuit heel Nederland en België reisden auteurs af naar Soest om erachter te komen wie de ultieme kroon op het werk zou zetten. Bekijk hier de foto's van de uitreiking.

De winnaars van vakjuryprijzen BoekGoud Non-fictie, Fictie, Yo! (speciaal voor jonge schrijvers tot vijftien jaar) en overall Publieksprijs 2022 kregen een geldcheque overhandigd en alle auteurs werden uitvoerig in het zonnetje gezet.

Uitgeverij Boekscout organiseert al 10 jaar de schrijversprijs BoekGoud (voor veelal debuterende auteurs) als tegenhanger van het Boekenbal (voor gevestigde namen). BoekGoud is een aanmoediging om jouw verhaal met anderen te delen. De uitreiking valt samen met de start van de Boekenweek, een week die in het leven geroepen is om aandacht te besteden aan het rijke boekenaanbod dat het desbetreffende jaar is uitgegeven.

De publieksprijs is de prijs van het lezende publiek. De lezers bepaalden wat de beste boeken van 2022 worden. Per genre streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun genre. In elk genre won het boek met de meeste stemmen. De overallwinnaar is het boek dat in de eerste en tweede ronde gezamenlijk de meeste stemmen heeft verzameld.

Losstaand van deze publieksprijzen nomineerde de vakjury negen auteurs in drie categorieën. De jury maakt een inhoudelijke keuze voor het beste boek in de categorieën: fictie, non-fictie en YO! (jong talent).

Winnaar overall Publieksprijs BoekGoud 2022

De publieksprijs is de prijs van het lezende publiek. Ruim tienduizend enthousiaste lezers bepaalden wat de beste boeken van 2022 waren. Via een online verkiezing streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun eigen genre.

Per genre streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun genre. In elk genre won het boek met de meeste stemmen. In de tweede ronde streden alle genrewinnaars tegen elkaar voor de overalltitel. De overallwinnaar is het boek dat in de eerste en tweede ronde gezamenlijk de meeste stemmen heeft verzameld.

Het uitgebreide kookboek Slowcooker recepten & tips van Rinus Delissen won de publieksprijs van Boekgoud 2022. De lezers onderbouwden hun stem met een oordeel: “Het plezier dat de auteur voelt voor het koken is goed te zien, en dat proef je ook elk recept weer terug!”, “Enorm toegankelijk, voor iedereen is er wat wils.” en “Ik kan niet wachten op deel 2.”

Vanuit zijn ervaringen met leden van zijn Facebookgroep "Multi- en slowcooker 2021 recepten & tips" ontwikkelde Rinus maar liefst 3 x 13 heerlijke gerechten, die hij allemaal het eigen keurmerk heeft gegeven, ook kun je hem bekijken via zijn kanaal op YouTube. Geloof het of niet, maar dat is zeker, want hij heeft ze allemaal zelf bereidt en zelfs smakelijk opgegeten. Al deze recepten zijn vrij eenvoudig te bereiden in een slowcooker. Ik wens jullie veel leesplezier, kookgenot en vooral eet smakelijk.

Vakjuryprijs BoekGoud 2022

Max Carless
Bijna-Tokio

De auteur, van huis uit cineast, filmt met woorden. De titel verraadt dat de roman zich in Japan afspeelt, maar ook zonder titel voel je de Japanse ambiance: door de namen, de stijl en de handelingen van de hoofdpersonen. Ik ben zeer onder de indruk van deze roman, die mij meevoert Japan en me, dankzij en ondanks de metafysische ontwikkeling, meesleept naar een wonderbaarlijke en toch invoelbare apotheose.


1. Max Carless - Bijna-Tokio

2. Johan Datema - Meesje Kriezelbies

3. Shadi Shadram en Abbas Nazaripour - De dag dat ik vrij werd

Hendrik Antoine Nuse
De Bamboe Gila

Wat een meeslepende bundeling van bijzondere verhalen met verhalen van de auteurs vader zijn belevenissen als KNIL militair. De schrijfstijl is toegankelijk en boeiend. het is fijn om vanuit zo’n persoonlijk en openhartig perspectief hierover te lezen. Zo weet de auteur iets ongrijpbaars als oorlogsgeschiedenis concreet en menselijk te maken.


1. Hendrik Antoine Nuse (Henkie Knil) - De Bamboe Gila - Verhalen uit de KNIL-tijd

2. Ilse Vink - Envie - Het verlangen naar jezelf / balans in de keuken

3. Marloes Scheffers - Wie is de held? - Kanker in mijn lichaam, knokken in mijn hoofd

Ilse van der Ven
Boven het leven

Heel knap hoe een jonge auteur al zo’n boeiend en lijvig boek kan schrijven. Het verhaal is van het begin tot het eind boeiend. Ilse beschrijft namelijk niet alleen gebeurtenissen, maar gaat ook diep in op de gevoelswereld van Lily. Haar emoties en gedachten zijn herkenbaar voor de lezer. Het is mooi te lezen hoe Lily leert van zichzelf te houden. Ilse geeft daarmee een krachtige boodschap af, die haar publiek zal inspireren.


1. Ilse van der Ven - Boven het leven

2. Charlotte Ost - De Kerstvrouw met de vette varkens

3. Tibbe van Riesen - Bloederig zand

De genrewinnaars van de publieksprijs BoekGoud 2022

Jack de hond gaat naar de top - Een kinderboek over ALS

Jack de hond gaat naar de top - Een kinderboek over ALS
Auteur: Daan Croonen en Julius Thijssens

Genre: Prentenboeken

Rust zacht, mijn lief

Rust zacht, mijn lief
Auteur: Eddy Vandenbroucke

Genre: Rouwverwerking

De maan en ik - Een jaar vol innerlijke opkuis, tekens en inzichten

De maan en ik - Een jaar vol innerlijke opkuis, tekens en inzichten
Auteur: Nele De Smet

Genre: Spiritualiteit

De Hymne - De liefde van de man gaat door de slaaf

De Hymne - De liefde van de man gaat door de slaaf
Auteur: Jeffrey KA Jones

Genre: Romans

Castel del Monte, tussen feit en fictie - De kroon van Apulië in historisch perspectief

Castel del Monte, tussen feit en fictie - De kroon van Apulië in historisch perspectief
Auteur: Huub Kurstjens

Genre: Geschiedenis

Hey Maurice - Tijd te kort? Pak nu een gratis uur!

Hey Maurice - Tijd te kort? Pak nu een gratis uur!
Auteur: Ilse Croughs

Genre: Fantasy & Science-fiction

In 12 stappen een relaxed kind

In 12 stappen een relaxed kind
Auteur: Berit Smits

Genre: Gezondheid & Persoonlijke ontwikkeling

Stil ijs

Stil ijs
Auteur: Jilly Olivier

Genre: Thrillers

E poar veroaltsjes oitet stad - Leuke anekdotes en historische stadsweetjes  in een “Antwaareps frakske” gestoken

E poar veroaltsjes oitet stad - Leuke anekdotes en historische stadsweetjes in een “Antwaareps frakske” gestoken
Auteur: Patrick Van Ouytsel

Genre: Reizen

De Slang van Egypte - Een spannende reis door het oude Egypte

De Slang van Egypte - Een spannende reis door het oude Egypte
Auteur: Peter Boersen

Genre: Jeugdboeken

Dobberen in de chaos - Opname in een kliniek voor autisme met PTSS en een conversiestoornis

Dobberen in de chaos - Opname in een kliniek voor autisme met PTSS en een conversiestoornis
Auteur: Maaike Baarslag

Genre: Ervaringsverhalen

Arthur, Olivia en de alpaca's - Met allerlei leuke weetjes voor kinderen

Arthur, Olivia en de alpaca's - Met allerlei leuke weetjes voor kinderen
Auteur: Anne Lefevre

Genre: Kinderboeken

Tropenjaren - Welkom in de jungle van het ouderschap

Tropenjaren - Welkom in de jungle van het ouderschap
Auteur: Stèfanie Groeneveld - van Hout

Genre: Verhalen & Columns

De Gevallenen

De Gevallenen
Auteur: Milan Verdickt

Genre: Young Adult

Wat begon als een droomreis - gebaseerd op een waargebeurd verhaal

Wat begon als een droomreis - gebaseerd op een waargebeurd verhaal
Auteur: Janne Verstraten

Genre: Biografieën

Slowcooker recepten & tips    3 X 13

Slowcooker recepten & tips 3 X 13
Auteur: Rinus Delissen

Genre: Kookboeken

Vervlogen condens

Vervlogen condens
Auteur: Dirk Dietvorst

Genre: Gedichten

Vakjury

Anneke van Dok
Juryvoorzitter Fictie

Anneke van Dok was staatssecretaris, Tweede Kamerlid en burgemeester. Ze heeft zes roman op haar naam staan. Met het haar roman ‘Twee keer woordwaarde’ (2016) won ze BoekGoud-titel in 2016. Haar laatste titel ‘Het Wajangspel’ (2022) verscheen wederom bij Uitgeverij Boekscout. Sinds 2017 is ze jurylid van de fictieprijs.

Ed van Heijzen
Juryvoorzitter Non-Fictie

Ed van Heijzen schreef zeven boeken, waarvan zes non-fictieboeken en één fictieboek. Spraakmakend. Meerdere van deze boeken waren ook in hoge mate nieuwswaardig. Ed is ook mede-auteur van het promotieboekje van Boekscout. Hij is sinds de start van BoekGoud actief betrokken bij de vakjury.

Marja Vos
Juryvoorzitter Yo!

Marja Vos werkte onder andere als docente Nederlands op de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Marja is auteur van 28 titels, waaronder vier jeugd-/kinderboeken. Haar laatste titel ‘Naar de Kermis’ (2022) verscheen wederom bij Uitgeverij Boekscout. Ze is sinds de start van BoekGoud actief betrokken bij de vakjury.

Erwin de Haan
Directeur / Uitgever

Erwin de Haan is sinds 2015 directeur van Uitgeverij Boekscout. Samen met de manuscriptbeoordelaars maakt hij de voorselectie voor de vakjury.

Genomineerden vakjuryprijs BoekGoud 2022

De BoekGoud verkiezing

Jaarlijks wordt als tegenhanger van het Boekenbal (voor gevestigde namen), de BoekGoud-prijs uitgereikt aan (veelal) debuterende auteurs. De BoekGoud prijs is door Uitgeverij Boekscout in een nieuw jasje gestoken. De uitgeverij, die dit jaar 15 jaar bestaat, wil met de prijs auteurs stimuleren om met hun schrijftalent aan de slag te gaan. BoekGoud geldt als een erkenning voor de prestaties van de deelnemende auteurs en heeft als doel schrijvers te stimuleren om hun creativiteit ten volle te benutten, te ontwikkelen en te etaleren en daarbij het plezier te ervaren dat met het schrijven samengaat.

“Deze prijzen gelden echt als de bevestiging voor het harde werk van de auteur”, aldus Erwin de Haan, directeur van uitgeverij Boekscout. “Ik ben blij dat wij zoveel verhalen het podium mogen geven dat het verdient. Wij laten hierbij onze onbevangenheid niet inperken door welk genre dan ook. Dus of het werk nu een roman, biografie, dichtbundel, prentenboek, chicklit of welk genre dan ook betreft, het wordt van harte welkom geheten.”

Win jij komend jaar BoekGoud?