Uitgeverij Boekscout overhandigde op vrijdag 22 maart 2024 het felbegeerde BoekGoud aan de winnaars van de publieks- en vakjuryprijzen. Vanuit heel Nederland en België reisden auteurs af naar Soest om erachter te komen wie de ultieme kroon op het werk zou zetten. .
De winnaars van vakjuryprijzen BoekGoud Non-fictie, Fictie, Yo! (speciaal voor jonge schrijvers tot vijftien jaar) en overall Publieksprijs 2023 kregen een geldcheque overhandigd en alle auteurs werden uitvoerig in het zonnetje gezet.
Uitgeverij Boekscout organiseert al 12 jaar de schrijversprijs BoekGoud (voor veelal debuterende auteurs) als tegenhanger van het Boekenbal (voor gevestigde namen). BoekGoud is een aanmoediging om jouw verhaal met anderen te delen. De uitreiking valt samen met het einde van de Boekenweek, een week die in het leven geroepen is om aandacht te besteden aan het rijke boekenaanbod dat het desbetreffende jaar is uitgegeven.
De publieksprijs is de prijs van het lezende publiek. De lezers bepaalden wat de beste boeken van 2023 worden. Per genre streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun genre. In elk genre won het boek met de meeste stemmen. De overallwinnaar is het boek dat in de eerste en tweede ronde gezamenlijk de meeste stemmen heeft verzameld.
Losstaand van deze publieksprijzen nomineerde de vakjury negen auteurs in drie categorieën. De jury maakt een inhoudelijke keuze voor het beste boek in de categorieën: fictie, non-fictie en YO! (jong talent).
De publieksprijs is de prijs van het lezende publiek. Bijna vijftienduizend enthousiaste lezers bepaalden wat de beste boeken van 2023 waren. Via een online verkiezing streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun eigen genre.
Per genre streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun genre. In elk genre won het boek met de meeste stemmen. In de tweede ronde streden alle genrewinnaars tegen elkaar voor de overalltitel. De overallwinnaar is het boek dat in de eerste en tweede ronde gezamenlijk de meeste stemmen heeft verzameld.
Het reisboek Ons Campertje - Op reis met Alzheimer van Hans Hanswijk won de publieksprijs van Boekgoud 2023. De lezers onderbouwden hun stem met een oordeel: “Een testament voor het altijd volgen van je hart: liefde overwint!”, “Het voelde echt alsof ik erbij was, elke tekst zat vol van leven.” en “Prachtig wat je kan bereiken met ‘out of the box’ denken.”
Ondanks het ontraden van artsen, casemanagers en onze eigen kinderen zijn we buiten de lijntjes gaan kleuren in plaats van de geëigende voorgeschreven paden die bij Alzheimer - dementie horen te volgen. We hebben gewoon heel eigenwijs een camper gekocht en reizen nu samen door heel Europa.
De schrijver van dit boek, Hans Hanswijk, is een in Rotterdam geboren jongen. Na het voltooien van de middelbare school is hij eerst als dienstplichtig en daarna als beroepsmilitair bij de marine gegaan. Na zijn leeftijdsontslag op 52-jarige leeftijd heeft hij samen met zijn vrouw Wil een cadeauwinkel gehad in Hazerswoude Dorp gedurende zo'n achttien jaar. Nu reizen ze samen door Europa met hun camper, nadat bij Wil Alzheimer dementie was geconstateerd. Dit is hun eerste reis door Frankrijk, Portugal en Spanje.
Als ik dit boek in één woord mag omschrijven is dat het woord indrukwekkend. In dit verhaal volgen we de ondergang en de opkomst van Peter, een man die steeds verder wegzakt in het moeras van zijn eigen handelen. De opbouw in dit boek is geweldig mooi. Van Peters voorstelling van zijn begrafenis ga je over naar het werk dat hij doet als geestelijk begeleider. Dat staat in schril contrast met elkaar, daarom is je nieuwsgierigheid gelijk gewekt en wil je verder lezen. Maar het is geen boek dat je in één ruk uitleest. Sommige stukken tekst komen zo bij je binnen dat je het boek een moment dichtslaat om erover na te denken. Dat is exact de kracht van dit verhaal. De wijsheid van de auteur geeft het boek een enorme diepgang, maar er is zeker ook ruimte voor humor en ontroering.
1. Michel Fondu - De gele kamer
2. Akke Boonstra - Donna
3. Anika Riemens - Tussen waken en slapen
Het is een zeer aangrijpend boek, met veel diepgang. Indringend, met name door de keuze voor de ik-vorm en het oog voor detail in een kundige wijze van schrijven. Vanuit een sobere, feitelijke stijl neemt de auteur je mee naar een tragische climax, de drugsgerelateerde moord op zijn zestienjarige zoon Pascal in 2007. Zijn jongste zoon, Remy, bevrijdt zich in 2016 van het leven. De broers waren onafscheidelijk. Nu staan zij urn tegen urn. Laag voor laag dring je als lezer tot steeds meer details van de feiten door. Naast een intens verdrietig verhaal is dit boek bovenal een getuigschrift van een onvoorstelbare kracht.
1. Jack Keijzer - En nu ben ik mijn kinderen kwijt
2. Alies Kuisch-Scheinhardt - Het begon bij Bebé
3. Ko van Geemert - Dor hout
Hoe indrukwekkend is het verhaal dat Milou als dertienjarig meisje schrijft? Het gaat over vier vriendinnen: Emma, Aisha, Zoë en Lotte. Een van hen sterft. Wat er gebeurde ontvouwt zich stap voor stap, doordat elk hoofdstuk vanuit een ander perspectief is geschreven. Niet alleen leren we de meisjes zo beter kennen, de spanning wordt ook behendig opgebouwd. Milou laat zien hoeveel inzicht zij heeft in haar personages en diens emoties. Boosheid, verwarring en verdriet komen aan bod en worden mooi verwoord. De vijfde die aan het woord komt is de dader, dus is het duidelijk dat het hier niet om een natuurlijke dood ging. Wie is hij of zij? Deze vraag drijft het boek, en het blijft tot het verrassende einde zeer boeiend. Dit maakt het een waardige thriller.
1. Milou Moonen - Pijnloos
2. Lynn Noordermeer - De magische fiets
3. Lore van Eyck - Gehaakte fauna
Esther Stui is een fictie auteur in hart en nieren, met maar liefst 10 feelgoodromans, een novelle en een kort verhaal. Naast het schrijven van haar eigen boeken is ze ook proeflezer van diverse traditioneel uitgegeven auteurs. Haar debuut ‘Pencarrow’ verscheen bij Uitgeverij Boekscout.
Albert van Uden bekleedde verschillende managementfuncties bij gemeenten en Rijkswaterstaat. Momenteel werkt hij als corrector aan allerlei soorten boeken, wat hij vanuit zijn brede belangstelling voor onder andere actualiteiten, politiek, taal, geschiedenis en spiritualiteit met veel plezier doet. Zelf is hij auteur van drie boeken en twee dichtbundels.
Marja Vos werkte onder andere als docente Nederlands op de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Marja is auteur van 30 titels, waaronder vier jeugd-/kinderboeken. Sinds de start van BoekGoud is ze actief betrokken bij de vakjury en in het bijzonder voor de jonge schrijftalenten.
Erwin de Haan is sinds 2015 directeur van Uitgeverij Boekscout. Samen met de manuscriptbeoordelaars maakt hij de voorselectie voor de vakjury.
Juryleden zijn uitgesloten van deelname aan de publieks- en vakjuryprijs.
Jaarlijks wordt als tegenhanger van het Boekenbal (voor gevestigde namen), de BoekGoud-prijs uitgereikt aan (veelal) debuterende auteurs. De BoekGoud prijs is door Uitgeverij Boekscout in een nieuw jasje gestoken. De uitgeverij, die dit jaar 15 jaar bestaat, wil met de prijs auteurs stimuleren om met hun schrijftalent aan de slag te gaan. BoekGoud geldt als een erkenning voor de prestaties van de deelnemende auteurs en heeft als doel schrijvers te stimuleren om hun creativiteit ten volle te benutten, te ontwikkelen en te etaleren en daarbij het plezier te ervaren dat met het schrijven samengaat.
“Deze prijzen gelden echt als de bevestiging voor het harde werk van de auteur”, aldus Erwin de Haan, directeur van uitgeverij Boekscout. “Ik ben blij dat wij zoveel verhalen het podium mogen geven dat het verdient. Wij laten hierbij onze onbevangenheid niet inperken door welk genre dan ook. Dus of het werk nu een roman, biografie, dichtbundel, prentenboek, chicklit of welk genre dan ook betreft, het wordt van harte welkom geheten.”