Algemeen

De schrijversprijs die onder auspiciën van Boekscout BV wordt toegekend, heeft als naam: BoekGoud.

Boekscout in Soest is de drijvende kracht achter BoekGoud. BoekGoud geldt als een erkenning voor de prestaties van de deelnemende auteurs en heeft tot doel schrijvers in het Nederlandse taalgebied te stimuleren hun creativiteit ten volle te gebruiken, te ontwikkelen en te etaleren en daarbij het plezier te ervaren dat met het schrijven samengaat.

Boekscout geeft onder andere boeken uit onder de naam Boekscout, Boekscout YO! en bc•bs. Boekscout heeft ruim 10.000 auteurs onder contract staan. Lees hier meer over Boekscout.

De manuscriptbeoordelaars van Boekscout (organisator BoekGoud) ontvangen je manuscript en nemen het zorgvuldig door. Ze gaan er met alle zorg en respect mee om. Én ze nemen snel contact met je op. En dan begint het spannende, maar ook leuke proces. Je boek wordt beoordeeld, je wordt uitgenodigd voor de auteursbijeenkomst, je krijgt misschien een uitgeefcontract. En dán begint het pas echt… Lees hier een beknopte beschrijving over het uitgeven van je boek.
Stuur ons je manuscript gerust toe.

We kijken met alle respect naar elk manuscript dat we ontvangen. Je hoeft bij ons geen ‘gearriveerd’ schrijver te zijn om met veel succes een boek uitgegeven te krijgen. Ben je een beginnend schrijver, en is dit je eerste boek? Kom maar op! We hebben juist heel veel ervaring met schrijversdebuten. We kijken graag of je manuscript binnen onze mogelijkheden past. Heb je al meer boeken geschreven, of ben je een professional die ons concept waardeert? Ook dan ben je bij ons van harte welkom. Uitgeverij Boekscout is er voor iedereen. Meer dan 10.000 schrijvers gingen je al voor.

Je zult merken dat we jou en je manuscript altijd met een positieve, constructieve instelling benaderen. Je hebt met je boek namelijk een gigantische klus achter de rug, en we weten uit eigen ervaring wat dat is.

We weten dat veel auteurs zich onzeker voelen. ‘Is mijn boek wel goed genoeg?’ Ze moeten dan een drempel over voordat ze ons het manuscript toesturen. Heel vaak zijn we blij dat ze het lef hebben opgebracht. De manuscripten die we lezen zijn vaak beter, veel beter dan de auteurs zelf denken. De kans dat we je manuscript via onze uitgeverij accepteren is in de praktijk dan ook erg groot. We zijn gek op boeken en we ruimen ook graag een plaatsje in voor dat van jou. Waag de stap gerust. Het verplicht je tot niets. En wie weet vier je binnenkort een feestje omdat het na al die tijd dan toch gaat lukken! Stuur ons je manuscript gerust toe.

Verkiezing

Bij de publieksprijs bepaalt het lezend publiek de winnaar, terwijl bij de vakjuryprijs de winnaar wordt bepaald door de vakjury. De uitslag van de publieksprijs heeft geen invloed op de uitslag van de vakjuryprijs en vice versa.

De categorieën (bij vakjuryprijs) en genres (bij publieksprijs) worden bepaald door Boekscout. Boeken maken slechts kans in één categorie of genre. Bekijk hier alle informatie over de methode in de algemene voorwaarden

In ieder geval moet een boek voldoen aan de algemene voorwaarden om deel te nemen. Daarnaast maakt de vakjury een keuze op basis van onder andere de volgende beoordelingsaspecten: creativiteit, taalgebruik, herkenbaarheid, diepgang en de lezer ‘vasthouden’. Per categorie wordt een andere interpretatie gegeven aan deze criteria. Bekijk hier alle informatie over de vakjuryprijs.

Alle boeken die voldoen aan de algemene voorwaarden dingen mee naar de publieksprijs. Een boek maakt alleen kans op de overall publieksprijs als het de overwinning behaalt in zijn genre. Bekijk hier alle informatie over de publieksprijs.

De publieksprijs bestaat uit twee ronden. Allereerst de genreronde, waarin alle genomineerden kans maken op een genreprijs. Na bekendmaking van de genrewinnaars start de tweede ronde. Hierin nemen alle genrewinnaars deel.

Na de analyse van de resultaten wordt bepaald wat de uitslagen zijn. Per genre wordt een winnaar uitgeroepen. De winnaar per genre is het boek in het desbetreffende genre de meeste geaccepteerde (volgens fairplayvoorwaarde) stemmen heeft verzameld.

Stemmen uit de eerste en tweede ronde gezamenlijk bepalen de winnaar van de overalltitel. De winnaar van de overalltitel is het boek dat de meeste geaccepteerde (volgens fairplayvoorwaarde) stemmen heeft verzameld.

De eerste ronde (genreronde) loopt van 1 t/m 28 februari 2023 12:00 uur. De tweede ronde (overallronde) loopt van 6 t/m 13 maart 2023 12:00 uur.

Er mag maximaal één keer één stem worden uitgebracht bij de publieksprijzen van de verkiezing. Er vindt een controle plaats van alle stemmen ter voorkoming van onrechtmatig uitgebrachte stemmen. De fraudecheck is bedoeld om de kwaliteit van de dataset te verhogen. Beoordelingen worden onder andere gecheckt op doorlooptijd, antwoordpatronen en er wordt een analyse op IP-adressen uitgevoerd. Lees voor meer informatie de algemene voorwaarden.

Verkiezing

Als je een contract hebt getekend bij uitgeverij Boekscout of Boekscout YO! en je boek uitgegeven is tussen 1 januari 2022 en 31 december 2022 dan neem je automatisch deel aan de verkiezing. Je hoeft je niet extra aan te melden voor de verkiezing. Heb je nog geen manuscript ingestuurd. Waag de stap gerust. Het verplicht je tot niets. En wie weet vier je binnenkort een feestje omdat het na al die tijd dan toch gaat lukken! Stuur ons je manuscript gerust toe.

De enige voorwaarde voor deelname aan de verkiezing is je boek uitgegeven is tussen 1 januari 2022 en 31 december 2022 en dat je een contract hebt getekend bij Boekscout of Boekscout YO! . Je boek hoeft niet aan een minimum aantal verkopen hebben voldaan.

Nee! Net als aan het uitgeven van je boek zijn er aan deelname aan de verkiezing geen kosten verbonden.

Helaas is dat niet mogelijk. Je boek heeft al deelgenomen aan een eerdere verkiezing van BoekGoud. Je mag wel een nieuw manuscript insturen en daarmee kans maken op de titel van volgend jaar.

Helaas is dat niet mogelijk. Alleen titels uitgegeven bij Boekscout, Boekscout YO! en onze samenwerkingsimprint bc•bs kunnen meedoen. Je mag wel een nieuw manuscript insturen en daarmee kans maken op de titel.

Initiatiefnemer:

Boekscout in Soest is de drijvende kracht achter BoekGoud. BoekGoud geldt als een erkenning voor de prestaties van de deelnemende auteurs en heeft tot doel schrijvers in het Nederlandse taalgebied te stimuleren hun creativiteit ten volle te gebruiken, te ontwikkelen en te etaleren en daarbij het plezier te ervaren dat met het schrijven samengaat.

Contact:

Volg Boekscout: