Vakjuryprijzen Boekgoud

BoekGoud geldt als een erkenning voor de prestaties van de deelnemende auteurs en heeft tot doel schrijvers te stimuleren hun creativiteit ten volle te gebruiken, te ontwikkelen en te etaleren en daarbij het plezier te ervaren dat met het schrijven samengaat.

Bij de vakjuryprijzen maakt de jury een inhoudelijke keuze voor het beste boek in drie verschillende categorieën.
Word jij gekroond tot winnaar van één van de vakjuryprijzen dan win je onder andere € 250 prijzengeld en een uitgebreid promotiepakket.

Onlangs zijn de genomineerden van de vakjuryprijs van BoekGoud 2020 bekendgemaakt. De juryleden zijn op dit moment bezig met de beoordeling van de genomineerden. Het blijft nog even spannend wie de winnaars gaan worden van de vakjuryprijzen. De bekendmaking zal dit jaar op vrijdag 23 april 2021 plaatsvinden. Het is een bijzondere datum, omdat het de Wereldboekendag is. Een internationale dag die (door VN - UNESCO) in het leven is geroepen ter promotie van lezen en schrijven.

Je hoeft bij ons geen 'gearriveerd' schrijver te zijn om met veel succes een boek uitgegeven te krijgen. Ben je een beginnend schrijver, en is dit je eerste boek? Kom maar op! We hebben juist heel veel ervaring met schrijversdebuten. We kijken graag of je manuscript binnen onze mogelijkheden past.
Heb je al meer boeken geschreven, of ben je een professional die ons concept waardeert? Ook dan ben je bij ons van harte welkom.
De uitgeverij van Boekscout is er voor iedereen. Stuur ons gerust je manuscript . Je hoort binnen een week van ons.

Non fictie

Boeken in de categorie non-fictie bevatten informatieve teksten of beelden, die hoofdzakelijk op de werkelijkheid betrekking hebben. Een kenmerk van non-fictie is dat het voornamelijk dient om informatie over te dragen.

Fictie

Boeken die zijn opgenomen in de categorie fictie zijn verhalen die niet op de werkelijkheid zijn gebaseerd. Het is literatuur met verzonnen elementen. Een kenmerk van fictie is dat het zich hoofdzakelijk in de fantasie van de auteur of lezer afspeelt.

Yo!

De boeken in de categorie YO! zijn uitgeven door Boekscout YO!, de uitgeverij voor jong talent tussen de 10 en 15 jaar.

Beoordelingsaspecten

Alle boeken maken kans

De vakjuryprijzen worden uitgereikt in drie categorieën, zodat alle auteurs kans maken. Binnen de categorieën wordt geen onderscheid gemaakt tussen genres. Geen verschil tussen poëzie en proza, tussen kinderboeken en boeken voor volwassenen, tussen fotoboeken en tekstboeken, enzovoort. Kortom: álle boeken doen mee.

Creativiteit

Hierbij geldt vooral de vraag: hoe oorspronkelijk is het boek. Hoe 'eigen' heeft de auteur het boek opgezet? Welke invalshoeken zijn gekozen, welke wendingen zijn gebruikt, welke lijnen zijn getrokken, hoe nieuw/vernieuwend en hoe hanteerbaar is het boek door opzet en inhoud?

Taalgebruik

Hoe is de auteur met de taal omgesprongen? Hier wordt gekeken naar de taalvaardigheden die de auteur heeft gebruikt in stijl, woordgebruik, zinsconstructies, eventuele dialogen, helderheid en eigenheid.

Herkenbaarheid

Is de auteur erin geslaagd het boek herkenbaar te maken voor een breed publiek? Herkenbaarheid toont zich in het vermogen aansluiting te creëren bij de belevingswereld van de lezers, dan wel bij de empathie van de lezers. Bij non-fictie zal het hier gaan om een aansprekende onderwerpkeuze die op een aansprekende manier wordt verwoord, en op de naadloze aansluiting bij de doelgroep. Bij fictie zal het onder meer gaan om het vermogen lezers zich te laten identificeren met personages, of met de gevoelswereld die in het boek tot uiting komt.

Diepgang

Diepgang laat zich op allerlei manieren meten. Het eventueel aanwezige literaire karakter bij fictie is daar een van. Ook bij non-fictie wordt gekeken naar de diepgang en daar zal het onder meer gaan om de naadloos in het boek verwerkte brede kennis van zaken over het onderwerp.

De lezer 'vasthouden'

De mate waarin de auteur erin slaagt zijn/haar lezers te boeien en geboeid te houden is mede-bepalend bij de selectie. Het gaat hier om het beroep dat een auteur doet op de nieuwsgierigheid en/of de leerbehoefte van de lezers.

Vakjury

Anneke van Dok
Juryvoorzitter Fictie

Anneke van Dok was staatssecretaris, Tweede Kamerlid en burgemeester. In 2014 debuteerde zij met de roman 'Het jaar van de held', in september 2015 verscheen 'Het recht van de sterkste'. Haar laatste boek ‘Twee keer woordwaarde’ (2016) verscheen bij Uitgeverij Boekscout. Met deze titel won ze in 2016 de BoekGoud Vakjuryprijs in de categorie 'Fictie'.

Ed van Heijzen
Juryvoorzitter Non-Fictie

Ed van Heijzen schreef zeven boeken, waarvan zes non-fictieboeken en één fictieboek. Spraakmakend. Meerdere van deze boeken waren ook in hoge mate nieuwswaardig. Ed is ook mede-auteur van het promotieboekje van Boekscout. Hij is sinds de start van BoekGoud actief betrokken bij de vakjury.

Marja Vos
Juryvoorzitter Yo!

Marja Vos werkte onder andere als docente Nederlands op de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Marja is auteur van 25 titels, waaronder vier jeugd-/kinderboeken. Haar laatste titel ‘Achterdocht’ (2020) verscheen wederom bij Uitgeverij Boekscout. Ze is sinds de start van BoekGoud actief betrokken bij de vakjury.

Erwin de Haan
Directeur / Uitgever

Erwin de Haan is sinds 2015 directeur van Uitgeverij Boekscout. Samen met de manuscriptbeoordelaars maakt hij de voorselectie voor de vakjury.

Manuscriptbeoordeling

Samira

Manon

Melissa

Cedrin

Sofie

Hilde