Bedtime stories

Genres: Kinderboeken & Prentenboeken

Als je zelf misschien een gezin hebt, dan weet je hoe fijn het voorleesmoment voor het slapengaan is. Of misschien herinner je het nog heel goed van vroeger. Wil je hier aan bijdragen door je eigen kinderboek te schrijven?

Een aantal zaken zijn voor een kinder- of prentenboek van belang. De tekst moet bijvoorbeeld niet te lang zijn. Maak je een boek met meerdere hoofdstukken? Een hoofdstuk voor het slapengaan moet kunnen, maar dan moet het geen tekst van tien pagina’s zijn. Maak je liever één compleet verhaal? Zorg dan ook voor korte teksten, zodat het boek in een ruk uitgelezen kan worden. Ook de zinnen hoeven niet lang te zijn, en gebruik daarbij ook eenvoudige woorden. Op deze manier is het gemakkelijk te volgen voor kinderen en kunnen ze het op termijn ook sneller zelf lezen. Je kunt dit natuurlijk aanpassen naarmate je voor een oudere leeftijd schrijft.

Prikkel de verbeelding
Het onderwerp is natuurlijk belangrijk. Kies iets wat ze herkennen, bijvoorbeeld een meisje dat voor het eerst naar school gaat, zodat ze zich kunnen inleven in de emoties. Of ga juist voor het tegenovergestelde en vertel een absurdistisch verhaal met draken en tovenaars en honden die kunnen praten. Dan kun je ook veel humor toevoegen en je prikkelt de verbeelding.

“Schroom niet om heftige onderwerpen aan te snijden”

Illustraties maken het geheel af. Kun je zelf goed tekenen of ken je iemand die illustraties maakt? Overweeg dan zeker om passende afbeeldingen te maken voor bij je manuscript. Kun je zelf niet tekenen en ken je niemand uit je buurt die je kan helpen hierbij? Trek dan bij ons aan de bel, dan hebben we nog tips voor geschikte illustratoren voor je.

Kies een thema
Schrijf je een manuscript voor wat oudere kinderen? Dan is het belangrijk om in te spelen om een onderwerp waarin ze zich kunnen herkennen. Schrijf over pesten, de middelbare school, een sportclub, vriendschappen. Allemaal thema’s waarmee ze vast wel eens in aanraking komen. Ook een scheiding, bijvoorbeeld, kan een aanleiding zijn voor een manuscript. Schroom niet om heftige onderwerpen aan te snijden. Het is vaak een tijd waarin veel verschillende emoties aan bod komen, dus daar kun je handig op inspelen.

Ieder manuscript is anders en uniek.
Er bestaan geen strikte voorwaarden waaraan een goed kinder- of jeugdboek moet voldoen. Ieder verhaal is anders. Het is jouw idee en jouw schrijfstijl. Gebruik de tips die passen bij je boek. We kijken met alle respect naar elk manuscript dat we ontvangen. De schrijversprijs Boekgoud staat open voor ieder boek! Stuur ons gerust je manuscript.

Uitgelichte Schrijfthema's

Een boek uitgeven?

Je manuscript is bij ons van harte welkom. Wij bekijken het, en laten je daarna snel weten wat volgens ons de publicatiemogelijkheden zijn. 'Nooit geschoten is altijd mis'.

Onlangs verschenen

Genre: Prentenboeken