Gedichten die je raken

Genre: Gedichten

‘Rozen zijn rood, viooltjes zijn blauw…’ Kun jij het beter dan dit? Heb jij het talent om met weinig woorden veel te zeggen? Wil jij de gedichtenbundel van het jaar schrijven? Hier vind je handige tips om je op weg te helpen.

Het is voor gedichten lastig om gericht tips te geven. Dit komt omdat er zoveel stijlen en soorten zijn. Gedichten die lezen als een verhaal, maar ook doordenkertjes waar je niet direct de betekenis van ziet. Korte verzen, langere teksten. Het is veelal ook een kwestie van smaak. Waar de een kan genieten van heldere en begrijpelijke taal, kan de ander zich juist verliezen in een melodieus en minder tastbaar vers. Dat is eigenlijk het mooie van dichten: je bent heel vrij om je eigen stijl te kiezen.

Een belangrijk moment
Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een gedicht dat echt op rijm is geschreven, maar het hoeft niet. Je kunt met weinig woorden veel zeggen, door een emotie te raken. Een gedicht is daarom een krachtig instrument en wordt niet voor niks vaak gebruikt voor de belangrijke momenten in een leven: een geboorte of een huwelijk, of een sterfbed.

“Je bent in een gedicht vrij om je eigen stijl te kiezen”

Geef creativiteit de ruimte
Schrijf vanuit je gevoel en denk in eerste instantie niet te veel na over de vorm. Dit komt vanzelf wel, gedurende het schrijven. Je nu te veel focussen op rijmschema’s of de lengte van de zinnen, haalt de vaart uit je creativiteit. Eerst schrijven, dan schrappen.

Ook de diversiteit onderling kun je zelf bepalen. Wil je meerdere onderwerpen beslaan en een doorsnee van het leven laten zien? Of juist een bundel helemaal gericht op bijvoorbeeld een periode van rouw? Vaak is je stijl bij de verschillende onderwerpen goed te onderscheiden, waardoor het in alle gevallen een geheel vormt.

Spreek vanuit je gevoel
Het belangrijkste bij het dichten is om te spreken vanuit je gevoel, vanuit je hart. Dingen die jou raken, kunnen ook anderen raken. Als je hier bevlogen over kunt schrijven heb je de grootste kans dat het aanspreekt. Gedichten zijn namelijk vaak teksten waar mensen erkenning uit halen. Gebruik je talent en schroom niet om je gevoel op tafel te gooien.

Ieder manuscript is anders en uniek.
Er bestaan geen strikte voorwaarden waaraan een goede gedichtenbundel moet voldoen. Ieder boek is anders. Het is jouw idee en jouw schrijfstijl. Gebruik de tips die passen bij je boek. We kijken met alle respect naar elk manuscript dat we ontvangen. De schrijversprijs Boekgoud staat open voor ieder boek! Stuur ons gerust je manuscript.

Uitgelichte Schrijfthema's

Een boek uitgeven?

Je manuscript is bij ons van harte welkom. Wij bekijken het, en laten je daarna snel weten wat volgens ons de publicatiemogelijkheden zijn. 'Nooit geschoten is altijd mis'.

Onlangs verschenen

Genre: Gedichten