Geschiedenisgravers

Genres: Biografieën & Streekhistorie

Wil je graag het bijzondere verhaal van jouw familie optekenen? Of duik je helemaal in de historie van je geboorteplaats? In beide gevallen ga je aan de slag met graven en komt er wellicht een mooi manuscript uit. Kijk hier de tips af.

Een biografie is een levensloop van een persoon. Schrijf je een autobiografie? Dan heb je de informatie die je nodig hebt eigenlijk al in je hoofd. Dan ben je immers zelf het onderwerp. Bepaal waar je boek over moet gaan. Is het een levensloop? Of is het meer gericht op een bepaalde periode of gebeurtenis? Schrijf de hoofdlijnen op, zodat je weet welke zaken in ieder geval aan bod moeten komen. Dit houdt je bij de les en voorkomt dat je al vijftig pagina’s over je ervaringen met juf Els in groep 2 hebt geschreven, maar dit voor de rest van je manuscript eigenlijk niet van belang is. Durf ook dingen te schrappen. Voor jezelf kan informatie waardevol zijn, maar de lezer moet het geheel natuurlijk ook nog kunnen volgen. Omdat het over je ervaringen gaat, kan het extra pijnlijk zijn om passages te verwijderen, maar het is voor de aantrekkelijkheid van je manuscript soms wel nodig.

Toestemming vragen
Als je een tekst schrijft over een bepaald persoon of een bepaalde gebeurtenis, en die ervaring is niet per se positief, wees dan waakzaam. Mensen moeten namelijk toestemming verlenen als je hen in je boek als persoon wilt noemen. Wij willen je hier graag persoonlijk bij adviseren, dan kunnen we ook gericht tips geven. Voor meer informatie hierover kun je ook kijken op onze blog.

“Duik je de geschiedenis van je woonplaats in? Vraag dan de bakker om verhalen”

Op onderzoek uit
Schrijf je een manuscript over een bepaalde plaats en duik je meer de streekhistorie in, dan geldt, net als voor een biografie, dat er waarschijnlijk meer onderzoek nodig is. Ga naar de plaatselijke bibliotheek, praat met mensen uit de buurt (de bakker, de slager) en kijk of je nog nieuwe informatie te weten komt. Ook internet is een goede bron. Let er wel op dat, als je informatie ergens anders vandaan haalt, je die bron goed vermeldt. Lees hier meer over op SCRIBBR.nl.

Ieder manuscript is anders en uniek.
Er bestaan geen strikte voorwaarden waaraan een goede biografie of streekhistorie moet voldoen. Ieder verhaal is anders. Het is jouw idee en jouw schrijfstijl. Gebruik de tips die passen bij je boek. We kijken met alle respect naar elk manuscript dat we ontvangen. De schrijversprijs Boekgoud staat open voor ieder boek! Stuur ons gerust je manuscript.

Uitgelichte Schrijfthema's

Een boek uitgeven?

Je manuscript is bij ons van harte welkom. Wij bekijken het, en laten je daarna snel weten wat volgens ons de publicatiemogelijkheden zijn. 'Nooit geschoten is altijd mis'.

Onlangs verschenen

Genre: Biografieën

Onlangs verschenen

Genre: Streekhistorie