Kookkriebels

Genre: Kookboeken

Vis uit de oven, hamburgers, de Italiaanse keuken: wat is jouw specialiteit? Deel je favoriete recepten in een manuscript en kijk snel verder hoe je dat handig en overzichtelijk aanpakt.

Bedenk als eerste een thema voor je boek. Het kan over lunchgerechten gaan, vegetarische diners of Engels gebak: er is keuze te over. Bedenk welke gerechten sowieso in je boek terecht moeten komen. Denk aan je eigen favorieten, maar ook het recept dat het altijd zo goed doet op verjaardagen. Zet ze in een logische volgorde. Dit kan aan de hand van een dag (ontbijt, lunch, tussendoor, diner), maar ook op volgorde van bereidingstijd, aantal ingrediënten of groentesoort.

Experimenteer er op los
De grootste tijd van het maken van een kookboek zit ’m in het maken van de gerechten. Sommige zijn misschien al lang een succes en je weet dat deze kloppen, maar van andere weet je het niet zeker en dan zal er nog geëxperimenteerd moeten worden. Neem hier de tijd voor.

Als je de gerechten toch maakt, nodig dan ook mensen uit om te komen eten. Dan heb je meteen je eerste referentiekader bij de hand. Zij zullen je van eerlijk advies kunnen voorzien. Laat ze ook het recept zien en vraag of het begrijpelijk is. En maak meteen een foto van je opgemaakte bord op de mooi gedekte tafel. Een afbeelding van een gerecht doet wonderen voor de aantrekkelijkheid van je recept.

“Voeg een persoonlijke noot toe bij een recept”

Een tip van de chef
Vermeld uiteraard de ingrediënten, met de daarbij behorende hoeveelheden, maar noem ook de bereidingstijd en voor hoeveel personen het is. Je kunt er eventueel ook een tip voor een fles wijn bijzetten of de prijs van het gerecht vermelden.

Wil je het wat persoonlijker maken? Schrijf dan een kort achtergrondverhaal bij je recept. Is dit een familieklassieker? Of maak je dit altijd op je eerste vakantiedag? Je kunt er ook voor kiezen om iets te vertellen over de herkomst van de gerechten of de ingrediënten. Dit hoeft uiteraard niet bij elk recept, maar kan af en toe een leuke toevoeging zijn als een soort ‘weetje’.

Ieder manuscript is anders en uniek.
Er bestaan geen strikte voorwaarden waaraan een goed kookboek moet voldoen. Ieder boek is anders. Het is jouw idee en jouw schrijfstijl. Gebruik de tips die passen bij je boek. We kijken met alle respect naar elk manuscript dat we ontvangen. De schrijversprijs Boekgoud staat open voor ieder boek! Stuur ons gerust je manuscript.

Uitgelichte Schrijfthema's

Een boek uitgeven?

Je manuscript is bij ons van harte welkom. Wij bekijken het, en laten je daarna snel weten wat volgens ons de publicatiemogelijkheden zijn. 'Nooit geschoten is altijd mis'.

Onlangs verschenen

Genre: Kookboeken