Psychologie van A(utisme) tot Z(elfreflectie)

Genre: Psychologie

Psychologie. Een breed onderwerp, dat momenteel aan populariteit wint. Mensen willen meer weten over de menselijke psyche en misschien heb jij wel die kennis en ervaring in huis. Giet die kennis in een manuscript en lees hier meer tips over dit onderwerp.

Ervaring is een krachtig middel, omdat je zelf soms door schade en schande wijs bent geworden. Als je bijvoorbeeld een kind hebt met een vorm van autisme, kun je hier vanuit de eerste hand je ervaringen delen. Dit zijn boeken die veelal tot grote steun zijn van bijvoorbeeld ouders die nog aan het begin staan van een traject. Vaak speelt onzekerheid een grote rol. Met een manuscript als dit kun je dat voor een deel wegnemen. Laat daarom zien hoe het mis kan gaan, maar ook hoe je weer bent opgekrabbeld daarna. Je verhaal zal hierdoor aanspreken, omdat het persoonlijk aanvoelt en mensen zich er makkelijk in kunnen herkennen.

Geef praktische tips
Van groot belang bij dit thema is het gevoel van erkenning dat opgeroepen wordt bij de lezer. Ik ben niet alleen, er zijn meer mensen die hiermee worstelen. Of dat nou gaat om een kind met een vorm van autisme, een man met PTSS na het meemaken van een oorlog of een jonge vrouw met faalangst, het zijn allemaal emotionele en eerlijke boeken. Geef handvatten aan je lezers door de tips die jou hebben geholpen. Of vertel over de manier die voor jou niet werkte, maar misschien wel voor iemand anders.

Theorie in combinatie met praktijk
Vanuit de rol van ouder, maar ook vanuit de rol van coach of trainer, kun je je kennis en autoriteit inzetten om anderen te helpen. Niet iedereen hoeft het wiel opnieuw uit te vinden. Geef eventueel nog opdrachten, of maak het interactief met vragen of stellingen. Als je veel theoretische informatie deelt, is een praktisch deel eigenlijk onmisbaar. Hoe pas je het toe?

Daarnaast is een deel achtergrondinformatie ook niet onbelangrijk. Ten eerste over jezelf en je persoonlijke situatie, maar ook over bijvoorbeeld PTSS. Wat is het eigenlijk? Je hoeft dit niet in een theoretische uiteenzetting te verwoorden, je kunt het ook gedurende je verhaal doseren en informatie geven.

Ieder manuscript is anders en uniek.
Er bestaan geen strikte voorwaarden waaraan een goed psychologieboek moet voldoen. Iedere theorie is anders. Het is jouw idee en jouw schrijfstijl. Gebruik de tips die passen bij je boek. We kijken met alle respect naar elk manuscript dat we ontvangen. De schrijversprijs Boekgoud staat open voor ieder boek! Stuur ons gerust je manuscript.

Uitgelichte Schrijfthema's

Een boek uitgeven?

Je manuscript is bij ons van harte welkom. Wij bekijken het, en laten je daarna snel weten wat volgens ons de publicatiemogelijkheden zijn. 'Nooit geschoten is altijd mis'.

Onlangs verschenen

Genre: Psychologie