Meeslepende romans

Genre: Romans

Een roman klinkt misschien als de meest logische keuze voor het schrijven van een manuscript. Maar het is misschien wel de moeilijkste vorm die er bestaat. Hoe worstel je je daar doorheen?

Het lastigste van een roman is het vasthouden van de aandacht van de lezer. Misschien begin je met een idee voor een plot, maar heb je nog geen idee hoe je daar naartoe werkt. Of je hebt alleen nog maar een personage voor ogen. Geen paniek, vanuit hier kun je heel goed verder bouwen.

Kijk naar je omgeving
Start bijvoorbeeld met je personage. Wie is hij of zij? Wat is zijn of haar achtergrond? Waar wordt misschien mee geworsteld? Zorg dat deze persoon voor je gaat leven. Vooral de eventuele ‘mankementen’ in een personage zijn interessant voor je verdere verhaallijn.

Bedenk dan waar je naartoe wilt schrijven. Wat wil je dat er gebeurt? Denk in stappen en werk die langzaamaan uit. Je zult merken dat je gedurende het schrijfproces als vanzelf dingen te binnen schieten die je kunt gebruiken. Houd je oren en ogen ook op straat en in je omgeving goed open. Alles kun je gebruiken voor het schrijven van je roman.

“Maak aan het eind van je verhaal een koppeling naar het begin”

Een ronde vertelling
EEen roman is divers en kan van alles beslaan. Kies een onderwerp dat niet al te ver van je bed staat, dan zorg je ervoor dat de vertelling realistisch blijft. Mensen willen graag geloven tijdens het lezen dat het waar is, zodat ze er helemaal in op kunnen gaan. Wil je toch meer informatie? Lees je dan goed in en houd die informatie in je achterhoofd tijdens het schrijven.

Ook hiervoor geldt, net als bij een verhalenbundel, dat een vertelling af voelt als het een ‘ronde vertelling’ is. Dat betekent in de praktijk vaak dat er aan het eind van het boek een link wordt gemaakt met het begin. Dit kan door een flashback, of juist een flashforward, maar ook door simpelweg de hoofdpersoon een terugkoppeling te laten geven.

Wil je meer tips over hoe je je personage ontwikkelt? Voor meer informatie hierover kun je kijken op onze blog.

Ieder manuscript is anders en uniek.
Er bestaan geen strikte voorwaarden waaraan een goede roman moet voldoen. Ieder verhaal is anders. Het is jouw idee en jouw schrijfstijl. Gebruik de tips die passen bij je boek. We kijken met alle respect naar elk manuscript dat we ontvangen. De schrijversprijs Boekgoud staat open voor ieder boek! Stuur ons gerust je manuscript.

Uitgelichte Schrijfthema's

Een boek uitgeven?

Je manuscript is bij ons van harte welkom. Wij bekijken het, en laten je daarna snel weten wat volgens ons de publicatiemogelijkheden zijn. 'Nooit geschoten is altijd mis'.

Onlangs verschenen

Genre: Romans