IJskoude thrillers

Genre: Thrillers

De rillingen lopen je over de rug, je zit op het puntje van je stoel, de spanning is om te snijden. Een knap geschreven thriller neemt je mee in een rollercoaster aan emoties. Wil jij er één schrijven?

Een verhaal schrijven dat je in spanning houdt, soms angstig maakt, maar in ieder geval elke lezer in z’n greep houdt: ga er maar aan staan. Als je van tevoren helder voor ogen hebt wat je plot is (een moordscène in het bos, een achtervolging die uitloopt in een ongeluk) dan kun je hiervoor heel gedoseerd informatie geven per hoofdstuk. Op die manier prikkel je de lezer. Deel niet alles, want juist het ontbreken van informatie is een trigger om verder te lezen. Het is ook een goed middel om verwarring te zaaien of om een onbevredigd gevoel te ensceneren. Natuurlijk kun je met woorden ook veel spanning opbouwen door een situatie te omschrijven. Denk hierbij aan een film. Een stuk waarbij je bijna achter de bank wilt duiken is vaak ingeleid met regen, het is een donkere avond, er loopt een eenzame wandelaar. In een manuscript kun je dit natuurlijk niet in beeld laten zien, maar gebruik daarom juist de kracht van je schijftalent. Beschrijf de omgeving, de persoon. Daarbij kan een gevoel van onrust helpen. Beschrijf bijvoorbeeld de gejaagdheid van de wandelaar of omschrijf een ongemakkelijke of drukkende sfeer.

Laat twijfel zien
Het toevoegen van een onverwachte wending bevordert zeker de sfeer van het boek. Je zet de lezer op het verkeerde been en je zaait verwarring. Laat ook de twijfel van de hoofdrolspeler zien, zet hem of haar voor een keuze.

“Maak het extra spannend door de omgeving gedetailleerd te omschrijven”

Werk naar een ontknoping
Uiteindelijk nadert de ontknoping, het moment waarop de spanning tot een climax komt. Denk goed na over dit deel, want dit maakt of de lezer met een tevreden gevoel terug kan kijken op het boek. Geef nog steeds niet alles in één keer weg. Als het goed is, heb je het hele manuscript al gebruikt om hier naartoe te werken. Ontmasker de schurk en schrijf, als je dat wilt, een happy end. Dat laatste is een geval van smaak, want een happy end hoeft natuurlijk niet.

Ieder manuscript is anders en uniek.
Er bestaan geen strikte voorwaarden waaraan een goede thriller moet voldoen. Ieder verhaal is anders. Het is jouw idee en jouw schrijfstijl. Gebruik de tips die passen bij je boek. We kijken met alle respect naar elk manuscript dat we ontvangen. De schrijfwedstrijd Boekgoud staat open voor ieder boek! Stuur ons gerust je manuscript.

Uitgelichte Schrijfthema's

Een boek uitgeven?

Je manuscript is bij ons van harte welkom. Wij bekijken het, en laten je daarna snel weten wat volgens ons de publicatiemogelijkheden zijn. 'Nooit geschoten is altijd mis'.

Onlangs verschenen

Genre: Thrillers