Een leven vol verhalen

Genre: Verhalen

Een verhalenbundel kan werkelijk over van alles gaan. Omdat het zo divers is, ben je misschien op zoek naar richtlijnen. Je vindt ze hier, net als meer ins en outs over dit genre.

Wat altijd goed werkt, maar zeker bij een verhalenbundel van belang is, is om niet te beginnen met een te lang intro. Begin liever meteen in of na een gebeurtenis. Op die manier pak je de lezer meteen in. Vooral voor een bundel als deze moet je de lezer elke keer weer voor je winnen. Qua stijl mag je in een verhalenbundel helemaal losgaan. Schrijf de ene keer over het ene onderwerp, roer het volgende hoofdstuk weer iets geheel anders aan. Dat is aan jou. Ook als je alles juist wel in een lijn wilt hebben, kan dat. Zo kun je fictieve verhalen bundelen over reizigers onderweg, maar kun je ook non-fictie maken door grappige belevenissen van je kinderen te delen.

Pas op met spreektaal
Het lastigste van een verhalenbundel is, zoals net al even genoemd, om de lezer telkens weer voor je te winnen. Kies daarom echt alleen je beste verhalen. Dat werkt als een soort reclame voor je volgende vertelling. Kijk uit met te veel spreektaal als het over je eigen ervaring gaat. Je vertelt het niet aan een vriend in de kroeg, maar je schrijft. Let hier dus goed op.

“Creëer een personage waar men zich in herkent”

Zorg dat elke vertelling op zichzelf staat. Maak er een ronde vertelling van. Dit betekent dat het, kort gezegd, een begin, een midden en een eind heeft. Zorg dat je het einde weer linkt met het begin en de vertelling is rond. Op de manier voelt het voor de lezer als af.

Laat je fantasie de vrije loop
Creëer, dik aan, bedenk, leef je uit met je fantasie en schrijf een wonderlijke tekst. Maak je verhaal, door een personage neer te zetten waar mensen iets mee kunnen. Emotie is hierin van groot belang. Humor bijvoorbeeld, kan heel goed passen in een verhaal. Maar een personage waarin mensen iets herkennen van zichzelf, of dat ze al snel aardig vinden, dat helpt zeker.

Ieder manuscript is anders en uniek.
Er bestaan geen strikte voorwaarden waaraan een goede verhalenbundel moet voldoen. Ieder verhaal is anders. Het is jouw idee en jouw schrijfstijl. Gebruik de tips die passen bij je boek. We kijken met alle respect naar elk manuscript dat we ontvangen. De schrijversprijs Boekgoud staat open voor ieder boek! Stuur ons gerust je manuscript.

Uitgelichte Schrijfthema's

Een boek uitgeven?

Je manuscript is bij ons van harte welkom. Wij bekijken het, en laten je daarna snel weten wat volgens ons de publicatiemogelijkheden zijn. 'Nooit geschoten is altijd mis'.

Onlangs verschenen

Genre: Verhalen