Ontwikkel je idee

Het begin wordt wel eens het moeilijkste onderdeel genoemd. Je hebt misschien wel wat ideeën, maar dan? Zomaar wat gaan schrijven? Of eerst een gedegen structuur aanbrengen? Wij helpen je op weg.

Stap 1 is het ontwikkelen van je idee. Heb je al een richting bedacht waarin je wilt schrijven? Weet je wat voor categorie het moet worden? Een belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen bij het bedenken van je boek is: wat wil ik overbrengen? Door jezelf die vraag te stellen, kom je snel tot de kern van je manuscript. Wil je bijvoorbeeld overbrengen hoe het was om op te groeien in een klein dorp in Noord-Groningen? Of wil je je eigen theorie over zingeving bekendmaken en wil je mensen prikkelen om zelf ook op zoek te gaan naar de zin van het leven?

Geef je creativiteit de ruimte
Bedenk je doel en schrijf het op. Desnoods op de muur achter je computer, zodat je het doel niet uit het oog verliest tijdens het schrijven. Een volgende stap is het houden van een soort brainstormsessie. Nu ben je zelf de enige persoon die meedoet, maar dat geeft niet. Houd je doel voor ogen en schrijf alles op wat je te binnen schiet. Het is belangrijk om in dit deel van het proces nog alle opties open te houden. De kracht van een brainstormsessie is dat je nog niks hoeft te weerleggen, alles kan. Denk dus niet meteen ‘dit is best een goed idee, maar is vast niet uitvoerbaar’. Daarmee rem je je creativiteit.

“Houd in dit deel van het proces nog alle opties open.”

Gebruik je fantasie
Denk bij de brainstormsessie aan alle aspecten van je boek. Komen er personages in voor? Zo ja, wie zijn dat? Wat worden de verschillende onderdelen van het verhaal? Heb je voorbeelden die meteen in je gedachten naar voren komen? Later ga je met al deze ideeën aan de slag om het in serieuzere vormen te gieten. Maar eerst fantaseren over hoe het allemaal kan gaan!


Stappenplan

Een boek uitgeven?

Je manuscript is bij ons van harte welkom. Wij bekijken het, en laten je daarna snel weten wat volgens ons de publicatiemogelijkheden zijn. 'Nooit geschoten is altijd mis'.