Gebruik je personages

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van je manuscript zijn de personages. Zij dragen als het ware het plot. Hoe zet je ze nou juist in? En hoe zorg je dat ze geloofwaardig zijn?

Aan het begin van het stappenplan hebben we een brainstormsessie gehouden. Hier heb je misschien ook al over je personages nagedacht. Het is voor personages handig als je ze, ook al is het misschien niet autobiografisch, dicht bij jezelf houdt. Op die manier komen ze het geloofwaardigst over, omdat je de verschillende eigenschappen goed uiteen kunt zetten. Kijk voor meer informatie over hoe je je personages ontwikkelt op onze blog.

Ensceneer een conflict
Maar hoe zet je ze nou in voor je verhaallijn? In het plot heb je waarschijnlijk een situatie bedacht waar je boek om draait. Vaak is dit een soort van conflict. Dit hoeft geen letterlijke ruzie te zijn, het kan ook een psychisch probleem zijn of een plotselinge gebeurtenis. Als dat het hoofddeel van je manuscript is, is het belangrijk dat je je (hoofd)personage daaraan kunt linken. Gaat het bijvoorbeeld over een docent die onderzoek doet naar de Tweede Wereldoorlog, maar heeft ze hier zelf geen enkele relatie mee? Dan is het lastiger om het verhaal persoonlijk en boeiend te maken. Maar heeft zij een moeder met wie ze een slechte verhouding heeft en die niet wil praten over haar eigen oorlogsverleden? Kijk, dan heb je de spanningsboog te pakken.

“Een personage maak je boeiend door hem of haar karakter te geven”

Wikkel deze twee verhalen door en om elkaar heen en je hebt je personage en de bijrollen (voor haar moeder bijvoorbeeld) krachtig weggezet. Het geeft je voldoende ruimte om het verhaal te laten groeien en je personage daarmee ook. Want dat is een belangrijk onderdeel: dat hij of zij een zekere groei doormaakt. Dit betekent vooral dat hij of zij iets meemaakt, hier mee verder gaat en er uiteindelijk al dan niet beter uitkomt. Geef hem of haar karaktereigenschappen waar je wat mee kunt. In het geval van het voorbeeld zijn misschien de koppigheid van de moeder en de gelatenheid van de dochter karakteriserend. Beide hebben natuurlijk een grondlegging en die ga je, samen met de lezer, langzaam uitpluizen aan de hand van je plot.

Let wel op dat je gegevens kloppen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan jaartallen en leeftijden.


Stappenplan

Een boek uitgeven?

Je manuscript is bij ons van harte welkom. Wij bekijken het, en laten je daarna snel weten wat volgens ons de publicatiemogelijkheden zijn. 'Nooit geschoten is altijd mis'.