Kill your darlings

‘Schrijven is schrappen’, een veelgehoorde zin. Ze noemen het ook wel ‘Kill your darlings’, omdat je stukken tekst die je misschien liever niet wegdoet, toch moet schrappen. Hoe doe je dat?

De titel zegt het al, dit wordt geen leuk hoofdstuk. Je bent al tijden bezig met het schrijven van je manuscript, maar je loopt vast. Of je hebt het bijna af, maar ergens klopt het nog niet. Je wilt wel graag vasthouden aan een bepaalde verhaallijn, maar het werkt eigenlijk net niet. Het wringt ergens en het is daarvoor nodig je geliefde scène te schrappen, je belangrijkste personage te veranderen of het begin rigoureus te wijzigen.

Zet je emotie aan de kant
Kill your darlings. Het gaat er hier vooral om dat je je o zo geliefde zinnen soms moet schrappen om het geheel beter te maken. In een langdradig verhaal gaat de vaart eruit en als er iets wringt, moet er helaas iets weg. Raak hier niet te emotioneel over, het maakt het eindresultaat uiteindelijk beter. Het is wel aan te raden om eerdere versies van je boek te bewaren. Mocht je je dus bedenken en weer terug willen, of toch nog wat meer informatie willen toevoegen, dan kun je die nog in een eerdere versie terugvinden. Sla daarom je versies op onder een datum, dan kun je er snel weer bij, mocht het nodig zijn.

Moet het totale schrijfplan anders? Verander dan niet meteen alle scènes. Schrijf je verandering uit, denk er over na. Is dit echt de richting die je op wilt? Herschrijf dan later alle scènes. Dan voorkom je dat je al het werk misschien voor niets hebt gedaan.

Vraag om commentaar
Vraag ook meelezers. Zij kunnen je werk objectief beoordelen, zonder er al te veel persoonlijk mee verbonden te zijn. Het kan voor jezelf lastig zijn om een kleine afstand te nemen tot je manuscript, maar zij kunnen van een afstand beter naar het geheel kijken en tips geven waar nodig. Let wel op wie je vraagt en wat je van ze vraagt, met een reactie als ‘leuk gedaan’ kun je inhoudelijk bijvoorbeeld niets. Vraag ze gericht op zaken te letten, en kijk je wat kunt met het commentaar. Veeg het niet te snel van tafel, uiteindelijk zijn je lezers je belangrijkste publiek.


Stappenplan

Een boek uitgeven?

Je manuscript is bij ons van harte welkom. Wij bekijken het, en laten je daarna snel weten wat volgens ons de publicatiemogelijkheden zijn. 'Nooit geschoten is altijd mis'.