Werk met verschillende verhaallijnen

Bij de stap ‘gebruik je personages’ heb je al een en ander kunnen lezen over hoe je je personages inzet voor je plot. Maar stel dat je meerdere hoofdpersonages en verhaallijnen hebt, hoe pak je het dan overzichtelijk aan?

Verschillende verhaallijnen doen het goed voor onder andere de dynamiek in je manuscript. Wissel bijvoorbeeld per hoofdstuk tussen twee personages. Jij weet al waar je naartoe wilt schrijven, namelijk het midden, waar beide personages samenkomen. De lezer vermoedt nog niets, dus je kunt hem of haar gemakkelijk meenemen vanuit geheel verschillende hoeken.

Begin daarom bijvoorbeeld met uitersten, waardoor je aan het begin denkt: hoe kunnen deze verhalen ooit met elkaar te maken hebben? Des te knapper is het als je het mooi in elkaar weet te vlechten.

Gebruik onvoorziene omstandigheden
Gebruik hiervoor gezamenlijke contacten, zoals een gedeelde vriend. Deze kun je uiteindelijk inzetten om de verhalen aan elkaar te verbinden. Ook twee mensen die ogenschijnlijk niets met elkaar gemeen hebben, hebben vast een onderling verband. Of het verband wordt juist gecreëerd gedurende het verhaal. Je vertelt bijvoorbeeld over meerdere personen, die uiteindelijk door een rampzalig ongeluk aan elkaar verbonden worden doordat ze elkaar treffen in de wachtkamer van het ziekenhuis. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het aan elkaar koppelen. ‘De wereld is klein’, zeggen we wel eens, als je bijvoorbeeld je buurman tegenkomt op de camping in Frankrijk. Zo werkt dat voor je manuscript ook en dat kun je heel handig gebruiken.

“Meerdere verhaallijnen kunnen de spanning vergroten.”

Houd je focus
Let wel op dat het niet verwarrend wordt. Houd het aantal verhaallijnen binnen de perken, net zoals je geen twintig personages wilt introduceren. Dat haalt de focus weg. Richt je bijvoorbeeld op twee of drie en werk die uit. Bedenk wat je uit elke verhaallijn wilt halen en leg ze daarna naast elkaar. Zoek dan de verbanden en zet die, heel onopvallend, uiteen in je manuscript. Zo bouw je langzaamaan naar het einde toe.


Stappenplan

Een boek uitgeven?

Je manuscript is bij ons van harte welkom. Wij bekijken het, en laten je daarna snel weten wat volgens ons de publicatiemogelijkheden zijn. 'Nooit geschoten is altijd mis'.