Geef je manuscript vorm

Nu begint het echte voorbereidende werk. Het opzetten van de lijnen, het schrijven en het schrappen, ga er maar aan staan. Hoe pak je dat nu handig aan? Geef je manuscript vorm door de volgende tips en trucs.

Maak eerst een grove schets van je verhaal. Welke lijnen heb je al? Pak de papieren van de brainstormsessie van tip 1 er bij. Wat zijn de belangrijkste zaken? Als je dit hebt opgesteld, kun je daarna beginnen om steeds meer op de details in te gaan. Dit werkt vaak makkelijker dan meteen met hoofdstuk 1 te beginnen. Overigens schrijf je het eerste hoofdstuk vaak pas later in het proces, omdat je pas weet waar je moet beginnen, als je ook weet waar je wilt eindigen. In die zin schrijf je je boek bijna achterstevoren.

Sommige schrijvers hebben de gave om wel meteen te kunnen beginnen met schrijven. Zij leven zich zo in, dat hun personages eigenlijk het verhaal gedurende het schrijven bepalen. Dan weet je van tevoren niet altijd waar je uitkomt. Dit kan, maar is wel extra moeilijk.

Houd je wijzigingen bij
Werkt dit voor jou niet? Zet dan eerst de grote lijnen in een schrijfplan uiteen. Maak een apart document hiervoor, waarin je het overzicht kunt bewaren. Je kunt per datum de wijzigingen bijhouden en gemakkelijk de gedane wijzigingen nazoeken. Het wordt anders lastig om in een honderd pagina’s tellend manuscript die ene wijziging nog te achterhalen.

Denk in scènes
Je hoeft niet meteen in hoofdstukken te denken, in scènes is in eerste instantie prima. Welke gebeurtenissen zijn van belang? Wat vindt er plaats voordat…? Maak dit overzicht in korte woorden en houd het bij de hand tijdens het schrijven. Zo maak je je idee helder en kun je het als synopsis gebruiken.

“Begin niet meteen met schrappen, dit remt je creativiteit.”

Focus je nog niet te veel op de details, zoals de naam van je hoofdpersoon. Het herschrijven van je tekst komt later wel, het nalopen op spelling en stijl ook. Dit haalt voor nu de vaart uit je schrijftempo. Houd je focus op de verhaallijn en pen lekker door, dat herschrijven komt later aan de orde. Kijk hiervoor bij het kopje ‘Kill your darlings’.


Stappenplan

Een boek uitgeven?

Je manuscript is bij ons van harte welkom. Wij bekijken het, en laten je daarna snel weten wat volgens ons de publicatiemogelijkheden zijn. 'Nooit geschoten is altijd mis'.