Dat geloof en politiek bij elkaar horen is niet vanzelfsprekend. Voor velen is het geloof een privézaak, die niet in het publieke domein thuishoort. Kerk en staat zijn gescheiden. De theoloog Karl Barth heeft zich in de vorige eeuw onophoudelijk juist als theoloog over politieke kwesties uitgesproken. Zo nam hij al vroeg stelling tegen Hitler. Dat was geen persoonlijke keuze. Voor Barth impliceert (christelijk) geloof een politieke keuze. In dit boek wordt uiteengezet hoe hij deze verbinding theologisch fundeert. Dat gebeurt door een analyse van zijn geschriften, waarin hij spreekt over de Eerste en Tweede Wereldoorlog, het naoorlogse Duitsland, de Koude Oorlog en de atoombewapening.
At Polhuis (1946) is emeritus predikant van de Protestantse kerk van Nederland. Als predikant werkte hij op de rand van kerk en samenleving. Naast het werk in de kerkelijke gemeente, was hij vooral actief buiten de kerk. De gerechtigheid waarover in de kerk gepreekt wordt, betekent voor hem betrokkenheid bij de strijd om gerechtigheid in de samenleving. Om die reden zette hij zich onder andere actief in voor de Marokkaanse gemeenschap en de oude oorspronkelijke bevolking van de oude wijken in Rotterdam. Hij publiceerde daarover in zijn proefschrift Lotgenoten-Bondgenoten (1994). Na zijn emeritaat werd hij voor de PvdA actief in de wijkraad van en voor bewoners.
Heb je 'De letters en het Woord - Karl Barth over het politieke getuigenis van de kerk' van At Polhuis nog niet gelezen?